Business Internaţional

Prima pădure urbană a Parisului prinde contur. Păduri în miniatură apar pe bucăţi de teren din zonele urbane în întreaga lume

Prima pădure urbană a Parisului prinde contur. Păduri...

Autor: Catalina Apostoiu

12.12.2023, 23:17 226

Autorităţile din Paris au mai făcut un pas înainte cu planul de a acoperi până la jumătate din capitala franceză cu o „pădure urbană“, scrie Bloomberg.

Astfel, în această săptămână s-a început plantarea a 478 de copaci într-o piaţă foarte aglomerată. În Place de Catalogne din sudul oraşu­lui au fost plantaţi stejari, frasini, arţari şi cireşi ca o primă acţiune majoră în cadrul angajamentului de a reducere a căldurii din timpul verii, creşterii rezilienţei la inundaţii şi combaterii emisiilor de carbon prin înverzirea oraşului.

Până în 2030, Parisul speră să aibă 50% din suprafaţă acoperită de zone permeabile la apă, incluzând acoperişuri verzi, minigrădini şi parcuri noi, unul dintre care ar trebui să se deschidă în următoarele 12 luni. Procentul a fost de 29,6% în 2013 şi 32% în 2020.

Place de Catalogne este o insulă de căldură. Oraşul estimează că aco­pe­rind 60% din suprafaţa acesteia cu zone plantate, maximele din vară ar putea fi reduse cu până la 4 grade Celsius. Piaţa în sine este mică, însă copacii de acolo se vor conecta cu o reţea de copaci plantaţi în întreg oraşul, creând oaze de răcoare.

Piaţa marchează deja începutul unei „rute verzi“ pentru biciclişti.

Însă efortul de înverzire a Pari­sului nu a decurs în întregime confom planului. Planuri privind minizone înverzite în apropiere de Gare de Lyon de exemplu au fost abando­nate. În alte zone, efortul continuă în ritm alert, oraşul plantând peste 63.000 de copaci din noiembrie 2020. Următorul pas major va fi deschide­rea unui parc de 3,5 hectare la mar­ginea de est a Parisului.

Oraşul speră să fi plantat încă 170.000 de copaci până în 2026.

Pentru parizienii care-şi doresc un oraş mai verde, mai răcoros şi mai sănătos, lucrurile arată promiţător. Totuşi, după cum o demonstrează exem­plul multor oraşe din lume, plantarea unor zone verzi este doar începutul unui proces care poate fi dificil, costisitor şi al cărui succes nu este garantat.

În 2020, Anne Hidalgo a fost realeasă primar al Parisului pe baza promisiunii privind o „înverzire masivă“ a capitalei franceze. 63.000 de copaci au fost deja plantaţi, iar „alţi 45.000 vor fi plantaţi în această iarnă“, a declarat Christophe Najdovski, viceprimar al Parisului, ceea ce înseamnă că oraşul se apropie de două treimi din ţintă, notează Euronews.

„Cu un buget total de peste 100 milioane de euro, nu am mai plantat niciodată atât de mulţi copaci pe străzile Parisului de pe vremea lui Haussmann“, insistă acesta.

La nivel mondial, păduri urbane în miniatură care folosesc o metodă inventată de un botanist japonez din anii ’70 devin din ce în ce mai populare, potrivit weforum.org.

Cunoscute drept păduri Miyawaki, acestea încurajează biodiversitatea şi absorb cantităţi mari de CO2.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO