Business Internaţional

Primul fond de investitii in real estate din Cehia

26.02.2007, 21:21 23

Reico, subsidiara companiei Ceska Sporitelna, va lansa primul fond de investitii in real estate pentru micii investitori in martie, promitand un randament intre 4% si 7% pe an, scrie Prague Daily Monitor.
Investitiile in real estate tind sa fie mai putin riscante fata de alte tipuri de investitii. Preturile in sectorul de real estate cresc nu doar in Republica Ceha, dar si in restul lumii. Fondurile de real estate sunt foarte populare mai ales in Europa de Vest si Statele Unite.
Conform bancii de investitii Morgan Stanley, profitul mediu al fondurilor de real estate din intreaga lume este mai mare de 12%, in timp ce profitul actiunilor este doar de 9%. Media profitului in Europa de Vest pentru fodurile de real estate a fost intre 4 % si 5% in ultimii ani. Clientii mai mici au investit aproximativ 165 mld. euro in acestea, conform European Asset Management Association.
Fondurile din Cehia ar trebui sa fie chiar mai interesante. Profitabilitatea fondurilor de investitii in real estate depinde in principal de profitabilitatea chiriilor, iar acestea au continuat sa creasca in ultimii ani. "Un fond bine controlat ar trebui sa castige pana la 7% pe an", a afirmat Radim Bajgar, manager pentru Cehia si Slovacia la firma de consultanta Investment Advisor.
Ceska Sporitelna a estimat ca fondul sau va atrage depozite cu o valoare de 106 mil. euro in primul an. In prima faza, fondurile de real estate vor cumpara in principal proprietati din Cehia. "In primul an, fondurile noastre de real estate se vor baza pe constructia de cladiri de birouri si centre de shopping. Vom lua in considerare constructiile rezidentiale mai tarziu", a afirmat directorul general al Reico, Tomas Trcka.
In primii ani, Ceska Sporitelna doreste sa investeasca in principal banii celor care contribuie la fond in tara, iar mai tarziu va investi si in Slovacia si in alte tari unde proprietarii sai austrieci , Erste Bank, au sucursale, cum sunt Ungaria, Romania, Slovenia si Croatia.
Legea investitiilor colective, care permite micilor investitori sa cumpere actiuni la fondurile de investitii, a intrat in vigoare in Republica Cehia din mai 2006. In ciuda acestui fapt, primul fond de real estate a primit licenta abia in februarie anul acesta, dupa ce au fost anulate unele parti gresite din lege. Legea investitiilor colective a intrat in conflict cu legea bancara. Situatia ramane neclara inca.
"Exista cateva intrebari la care trebuie sa se raspunda, in mod special cum ar trebui evaluata proprietatea fondurilor si care ar trebui sa fie metodologia deprecierii. Alte intrebari importante sunt legate de modul in care vor fi taxate profiturile", a afirmat Dalibor Matl de la Atlantik-Kilcullen.
Investitiile in real estate nu sunt lipsite de riscuri. Acum doi ani, fondurile de real estate din Germania au trecut printr-o criza. "Piata comerciala de real estate a fost supraaglomerata. Constructiile erau finalizate foarte rapid, iar cererea nu crestea in aceeasi masura. Ca urmare, vanzarile au scazut si acelasi lucru s-a intamplat cu profiturile fondurilor real estate, ceea ce a produs panica printre participanti. Dar astazi toate acestea tin de istorie si fondurile real estate sunt din nou populare", a afirmat Manfred Koller de la Ceskomoravska Stavebni Sporitelna.


Cum functioneaza fondurile real-estate

Fondurile realizeaza bani pentru investitorii lor din vanzarea si inchirierea cladirilor pe care acestea le au in proprietate si le administreaza
Fondurile investesc bani nu doar in cladiri de birouri si centre de shopping, dar si in proiecte de locuinte
Investitia in fondurile de real estate in Cehia este posibila datorita legii care a intrat in vigoare in mai 2006
Datorita ambiguitatii legislative, primul fond, pornit de Ceska Sporitelna, a primit licenta in februarie anul acesta. Se va deschide pentru micii investitori in martie
Cele mai mici sume pe care oamenii le pot investi sunt stabilite de administratorul fondului. Pentru fondul Reico al Ceska Sporitelna acesta va fi de 177 de euro
In afara de Ceska Sporitelna si alte companii si-au planificat sa intre pe piata de real estate, inclusiv CSOB, Atlantik Financni Trhy, Winterhur si Conseq
Profiturile fondului Reico sunt estimate a fi intre 4% si 7%
In Europa de Vest, profitul fondurilor real estate a fost intre 4% si 5% in ultimul an

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO