Business Internaţional

Primul Las Vegas al Europei? Un mogul american al cazinourilor vrea să construiască „Eurovegas“

Primul Las Vegas al Europei? Un mogul american al cazinourilor vrea să construiască „Eurovegas“

Sheldon Adelson deţine Las Vegas Sands, cea mai mare corporaţie din industria jocurilor de noroc, cu profituri de peste 1,20 mld. dolari în 2011

Autor: Paul Comsa

30.03.2012, 00:05 2338

Magnatul american Sheldon Adelson vrea să investească peste 20 de miliarde de dolari pentru a construi în Spania primul complex de cazinouri şi hoteluri de lux, după modelul capitalei jocurilor de noroc Las Vegas, scrie Huffington Post.

Proiectul "Eurovegas" cuprinde şase cazinouri, 12 hoteluri cu 36.000 de camere, un centru de convenţii şi expoziţii, trei terenuri de golf, centre comerciale, baruri şi restaurante.

Economistul Gayle Allard spune că investiţia este o gură de oxigen pentru economia spaniolă aflată în plină criză.

"În vremurile în care trăim, cu atât de puţine soluţii pentru stimularea economiei, un astfel de proiect ar reprezenta o mană cerească pentru Spania. Dacă proiectul va fi viabil, cu siguranţă guvernul va colabora cu investitorii americani", apreciază Allard, profesor la IE Business School din Madrid.

El consideră că un complex de cazinouri s-ar plia perfect pe statutul de destinaţie turistică importantă al Spaniei, cea mai vizitată ţară a lumii după Statele Unite şi Franţa, şi ar putea atrage milioanele turiştilor ruşi, chinezi şi arabi.

Totuşi, investiţia lui Adelson este însoţită de condiţii. Magnatul american solicită adoptarea unei legi care să permită fumatul în interiorul cazinourilor şi modificarea regulamentelor de urbanism pentru a putea ridica structuri moderne foarte înalte.

În plus, există numeroşi oponenţi ai ideii ca Spania să găzduiască un "oraş european al păcatelor" care va atrage economia subterană şi va stimula dependenţa de jocuri de noroc în rândul tinerilor.

Jocurile de noroc sunt legale în Spania, dar cazinourile sale, asemenea celor europene, sunt asociate cu ideea de snobism şi nu au nimic din atmosfera festivă a cazinourilor din Las Vegas.

Economia Spaniei are însă nevoie de investiţii străine directe ca de aer. Şomajul se află la un nivel record, de circa 24% - cel mai ridicat din Europa, sectorul privat încearcă să-şi reducă datoriile, iar expunerea băncilor locale la împrumuturile neperformante este la cel mai ridicat nivel după august 1994.

Administraţiile din Madrid şi Barcelona se luptă să atragă investiţiile lui Adelson care va decide în această vară cu privire la locul pe care va fi amplasat "Eurovegas",dacă va ajunge la o înţelegere cu guvernul spaniol. Adelson estimează că proiectul ar putea crea în zece ani peste 250.000 de locuri de muncă.

"Este un proiect foarte ambiţios", spune Jesus Sainz, directorul PromoMadrid, compania controlată de administraţia regională a Madridului care a negociat cu investitorii americani.

Las Vegas Sands, compania mogulului american al cazinourilor, a depăşit anul trecut Caesars Entertainment şi a devenit cea mai mare corporaţie din industria jocurilor de noroc, cu profituri de peste 1,20 miliarde de dolari în 2011. Las Vegas Sands deţine proprietăţi în Las Vegas, Macao şi Singapore.

Compania lui Adelson a mai negociat cu autorităţile spaniole şi în 2007 pentru a crea un paradis al jocurilor de noroc, dar nu a ajuns la un acord cu guvernul din acea perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO