• Leu / EUR4.8793
  • Leu / GBP5.7839
  • Leu / USD4.8008
Business Internaţional

Problemele economice, un subiect aproape absent din dezbaterile electorale din Marea Britanie

Problemele economice, un subiect aproape absent din dezbaterile electorale din Marea Britanie

Premierul britanic Theresa May

Autor: Catalina Apostoiu

08.06.2017, 00:02 343
Având în vedere că alegerile generale din Marea Britanie, organizate astăzi, ar trebui să aibă legătură cu Brexitul, iar una din cele mai importante probleme legate de ieşirea ţării din UE priveşte economia, este demn de remarcat cât de rar a fost aceasta adusă în discuţie în cadrul campaniei electorale, scrie Financial Times.

În pofida viziunilor semnificativ diferite cu privire la subiect, liderii principalelor partide au avut puţine de spus despre managementul general al economiei, în special pe termen scurt-mediu.

Este o omisiune ciudată şi alarmantă. Deşi economia britanică nu a suferit şocul la care mulţi se aşteptau în urma referendumului privitor la Brexit, recent au apărut semne de slăbiciune.

Dacă negocierile legate de Brexit se vor dovedi dificile, cum pare că se va întâmpla, presiunile asupra monedei şi încrederii consumatorilor s-ar putea accentua dramatic.

După referendum, un grup de oameni, traderii de pe piaţa valutară, au decis că impactul economic va fi semnificativ. Un alt grup, consumatorii, au decis contrariul. Acţiunile primului grup însă au avut un impact în creştere asupra celui de-al doilea. Deprecierea lirei sterline s-a resimţit la nivelul inflaţiei, care a atins un maxim pe patru ani.

Creşterea pare să aibă şanse de a pune capăt unei mult aşteptate perioade de creştere a salariilor reale şi submina cheltuielile consumatorilor. Există şi alte semne că gospodăriile devin mai puţin încrezătoare: atât preţurile locuinţelor, cât şi chiriile au scăzut recent.

Totuşi, acestea nu sunt dovezi hotărâtoare că ar putea urma o încetinire semnificativă, scrie Financial Times.

Însă dacă negocierile legate de Brexit vor deveni mai dificile, riscul unei deteriorări în continuare a perspectivelor de creştere ale Marii Britanii, şi odată cu acesta o depreciere în continuare a lirei sterline, va spori. Pieţele financiare s-au dovedit optimiste cu privire la Brexit, însă acest lucru s-ar putea schimba în cazul unui Brexit dur.

În şase luni sau un an, alegătorii britanici s-ar putea foarte bine întreba de ce un subiect atât de important ca economia a primit atât de puţină atenţie.

Performanţa economică a Marii Britanii a fost una robustă de la referendum, însă impactul acestuia s-ar putea dovedi în ultimă instanţă mai dur.

Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul analiştilor, lira sterlină ar putea prăbuşi până la 1,20 în raport cu dolarul mâine, un nivel înregistrat ultima dată în ianuarie, în cazul în care alegerile de astăzi nu vor avea un câştigător.

Un astfel de rezultat, deşI considerat puţin probabil, ar avea un impact mult mai negativ decât posibilitatea ca laburiştii să câştige alegerile. Acest fapt sugerează că investitorii nu împărtăşesc poziţia premierului May potrivit căreia atunci când vine vorba de Brexit neîncheierea unui acord este un lucru mai bun decât încheierea unuia dezavantajos.

O victorie a conservatorilor lui May ar avea un impact pozitiv asupra lirei sterline.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8793
Diferență: -0,1146
Ieri: 4.8849
Azi: 4.8008
Diferență: -0,0208
Ieri: 4.8018
Azi: 5.7839
Diferență: -0,4818
Ieri: 5.8119
Azi: 5.0325
Diferență: -0,3525
Ieri: 5.0503