Business Internaţional

Profitul MOL a crescut de patru ori in al doilea trimestru datorita aprecierii record a forintului

Profitul MOL a crescut de patru ori in al doilea trimestru datorita aprecierii record a forintului

Directorul executiv Zsolt Hernadi are motive de bucurie: profitul firmei a crescut de patru ori si a scapat si de oferta ostila a austriecilor de la OMV

13.08.2008, 18:53 10

Profitul net a crescut pana la 114,7 miliarde de forinti (483 de milioane de euro), adica 1.271 de forinti (845 euro) pe actiune, de la valoarea de 26,9 miliarde de forinti (113 milioane de euro) de anul trecut. Cifra se situeaza peste estimarea analistilor, de 109,1 miliarde de forinti, scrie Bloomberg.
Forintul maghiar a fost a doua cea mai performanta moneda din lume in fata euro in al doilea trimestru al acestui an. Aprecierea sa, de 11%, a redus valoarea creditelor in euro ale companiei, ducand la cresterea castigurilor.
Scumpirea petrolului brut a avut ca rezultat o pierdere la divizia de chimicale si o scadere a performantei in cadrul diviziei de gaze a MOL.
Valoarea actiunilor companiei ungare a scazut cu 0,3%, pana la 17.950 forinti la bursa din Budapesta in dimineata zilei de ieri, atingand un minim al acestei luni. Actiunile MOL au pierdut 27% din valoare in cursul acestui an, comparativ cu un declin de 20% al indicelui ungar BUX, evaluand compania la 8,3 de miliarde de euro.
Vanzarile au crescut si ele cu 52%, pana la 921 de miliarde de forinti (3,9 miliarde de euro). MOL a anuntat un profit operational de 89,1 miliarde de forinti (376 mld. euro), cu 3% mai mic decat in 2007, si castiguri financiare in valoare de 37,5 miliarde de forinti, comparativ cu pierderea de 34,8 de miliarde de forinti in cursul aceleiasi perioade a anului trecut.
Divizia de explorare si productie a MOL a inregistrat o crestere a profitului operational cu 30%, pana la 30,6 miliarde de forinti, pe fondul scumpirii gazelor naturale si petrolului. Divizia de rafinare si marketing a avut un profit operational de 69 de miliarde de forinti, cu 18% mai mult decat anul trecut.
Oficialii companiei se asteapta ca pretul petrolului, care a atins recordul de 147,27 dolari/baril pe data de 11 iulie a acestui an, sa ramana la un nivel ridicat pentru tot restul anului, conform unei afirmatii facute de Jozsef Molnar, directorul financiar al companiei. Marja de rafinare, adica profitul venit din transformarea petrolului brut in combustibil, va ramane ridicata, luand in considerare si castigurile "exceptionale" de pe urma vanzarii de combustibil diesel, a afirmat Molnar.
Divizia de petrochimice a anuntat o pierdere de 13,7 miliarde de forinti, comparativ cu profitul de 12,2 miliarde de forinti al anului trecut, in conditiile in care marjele de profit din industrie s-au prabusit pe fondul scumpirii petrolului brut, care a dus la cresterea costurilor, in vreme ce aprecierea forintului a redus tarifele de export.
Divizia de petrochimice impreuna cu vanzarea combustibilului rafinat sunt afacerile cele mai afectate de aprecierea forintului, spune Molnar.
Divizia de gaxe a MOL a inregistrat un profit operational de 6,4 miliarde de forinti, comparativ cu cel de 6,8 miliarde de forinti al anului trecut.
Si compania rivala OMV a avut o crestere de 66% a profitului, in conditiile in care grupul austriac a retras, la inceputul acestei luni, o oferta in valoare de 11,8 miliarde de euro pentru preluarea companiei conduse de directorul executiv Zsolt Hernadi.
Economistii estimeaza ca PKN Orlen, compania petroliera poloneza, care urmeaza sa isi publice astazi situatia financiara din al doilea trimestru, va anunta o crestere de 20% a profitului.
Retragerea ofertei OMV face ca MOL sa isi poata majora participatia in cadrul companiei croate de rafinare INA Industrija Nafte, ceea ce este considerat "cel mai important lucru la ora actuala", conform spuselor lui Molnar.
Acesta din urma a subliniat ca grupul OMV ia in considerare toate optiunile cu privire la participatia de 20,2% pe care o detine in cadrul MOL, refuzand sa spuna daca cele doua parti s-au intalnit pentru a discuta acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO