Business Internaţional

Progam extrem de ambiţios al Franţei pentru a crea 100.000 de locuri de muncă, deşi trebuie să menţină ghilotina bugetară

Progam extrem de ambiţios al Franţei pentru a crea 100.000 de locuri de muncă, deşi trebuie să menţină ghilotina bugetară

Foto: Mediafax FOTO/ AFP PHOTO POOL THOMAS SAMSON

Autor: Vlad Popescu

30.08.2012, 14:12 323

Planul a fost prezentat de premierul Jean-Marc Ayrault (foto) , prezent în premieră la conferinţa anuală a Medef, federaţia angajatorilor francezi. Oficialul le-a dat asigurări liderilor din mediul de afaceri, îngrijoraţi de politicile fiscale şi economice ale guvernului.

Guvernul a adoptat un program de "locuri de muncă pentru viitor", prin care statul va finanţa 75% din costul creării a 100.000 de locuri de muncă anul viitor şi alte 50.000 în 2014. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16-25 de ani, cu calificare modestă, concentraţi în zone sărace, cu un şomaj ridicat.

Creşetrea economică a Franţei a stagnat în ultimele nouă luni, iar pentru anul viitor este anticipată o creştere modestă, în condiţiile în care guvernul s-a angajat să reducă anul viitor deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB impus de UE.

Ayrault nu a precizat dacă urmează să finanţeze cheltuielile pentru noul plan de combatere a şomajului prin majorări de taxe, măsură sugerată de Medef.

Premierul a afirmat însă că guvernul este hotărât să revigoreze competitivitatea industrială a Franţei, aflată în declin, semnalând că Parisul va răspunde reclamaţiilor venite din industrie privind costul ridicat al forţei de muncă. Oficialul nu a dat alte detalii.

"Pentru a avea greutate în Europa şi în lume, Franţa trebuie să redevină competitivită în mod sustenabil. Asta înseamnă că mediul de afaceri trebuie să fie puternic şi capabil de a crea locuri de muncă", a spus Ayrault.

Şomajul din Franţa este în creştere rapidă şi se apropie de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24