Business Internaţional

Proiectul White Stream, in vizorul companiilor mari

09.06.2008, 13:29 49

Proiectul gazoductului White Stream, intre Georgia si Ucraina, care va trece pe sub Marea Neagra si ar putea ajunge pana in Romania, a atras sprijinul unor companii importante din sectorul energiei, a anuntat un reprezentant al Comisiei Europene.
"Sprijinul acordat proiectului este in crestere. Companii serioase din sectorul energiei sunt interesate", a declarat Ferran Tarradellas Espuny, purtator de cuvant al CE in domeniul energiei, transmite agentia ucraineana de presa Unian, care citeaza Bloomberg. Espuny nu a oferit alte detalii.
Conducta, al carei cost este estimat la patru miliarde de dolari, va transporta gaze din Azerbaidjan, prin intermediul Georgiei, va traversa Marea Neagra pana in Ucraina, fiind posibil ca un tronson separat sa ajunga in Romania. Gazoductul ar putea fi prima conducta care sa transporte gaze din zona caspica spre Europa, fara sa tranziteze Rusia sau Turcia. Dezvoltatorii White Stream au solicitat Uniunii Europene sa finanteze un studiu de fezabilitate pentru acest proiect.
UE, care cumpara un sfert din necesarul de gaze din Rusia, sprijina constructia unor noi conducte de transport al produselor energetice din zona caspica si Asia Centrala.
Comisia Europeana si-a declarat deja sprijinul pentru proiectul gazoductului Nabucco, care va transporta gaze din Azerbaidjan catre Europa, prin intermediul Turciei, Bulgariei si Romaniei.
Tronsonul marin al White Stream, intre Georgia si Crimeea, in Ucraina, va avea o lungime de 650 de kilometri.
Initial, White Stream va avea o capacitate de opt miliarde de metri cubi pe an, iar constructia ar putea fi finalizata in decurs de sapte-opt ani, a declarat anul trecut Roberto Pirani, care promoveaza proiectul. Pirani a spus ca, in viitor, capacitatea de transport a gazoductului va fi marita prin atragerea, ca furnizori, a Turkmenistanului si a altor state.
White Steam ar putea fi conectat ulterior la o viitoare conducta transcaspica. Proiectul este promovat de consortiul White Stream Pipeline Company, cu sediul la Londra, condus de companiile de consultanta si inginerie Pipeline Systems Engineering (PSE) si Radon-Ishizumi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO