Business Internaţional

Protecţionismul lui Trump îi încurajează pe ruşi şi chinezi să flirteze cu Europa

Protecţionismul lui Trump îi încurajează pe ruşi şi...

Autor: Catalina Apostoiu

05.06.2018, 00:05 288

În condiţiile în care politica comercială a preşedintelui american riscă să adâncească conflictul economic dintre SUA şi Uniunea Europeană, China şi Rusia încearcă să-şi întărească legăturile cu statele europene, scrie Bloomberg.

China vine astfel cu promisiuni de sporire a accesului companiilor la pieţele sale. Ambasadorul chinez la UE, Zhang Ming, vizitează instituţiile UE pentru a promova mesajul preşedintelui chinez Xi Jinping privind lansarea unei „noi faze de deschidere“. Aceasta se traduce în noi oportunităţi pentru companiile europene în domeniul financiar, al energiei verzi şi cooperării privind mediul.

„Unii prieteni europeni spun că deşi sistemul actual funcţionează, acesta nu este suficient de corect. China este întoteauna pregătită să asculte sugestiile UE cu privire la îmbunătăţirea siste­mului.“

Tonul conciliant cu privire la Europa este cu atât mai surprinzător în con­textul în care administraţia ame­ricană stabileşte o direcţie clară de con­frun­tare cu unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi şi parteneri comerciali ai săi.

Deşi această concentrare comună asupra SUA „va face China şi UE să-şi lase deoparte conflictele“, aceasta nu va duce la o „schimbare imediată a rela­ţiilor dintre cele două ţări din cauza fricţiunilor economice şi comerciale“, arată Feng Zhongping, vicepreşedinte al Insti­tutului Chinez pentru Relaţii Inter­naţionale Contemporane (CICIR).

La finalul săptămânii trecute, UE a depus o plângere la Organizaţia Mon­dială a Comerţului cu privire la prac­ticile de transfer de tehnologie ale Chinei, o decizie întâmpinată de chinezi cu „regret“.

În cadrul plângerii, UE arată că fir­mele europene care merg în China sunt obli­gate să confere drepturi de deţinere sau utilizare a tehnologiilor pro­prii entităţilor chineze şi nu au capacitatea de a negocia liber condiţiile din acor­durile de transfer de tehnologie, scrie Deutsche Welle.

Aceasta contravine obligaţiilor WTO de tratare a companiilor străine în mod egal cu cele locale şi de protecţie a proprietăţii intelectuale.

În acelaşi context al deteriorării relaţiilor Europei cu SUA, preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să îndulcească relaţiile Rusiei cu regiunea, potrivit Bloomberg.

Când Putin marchează 50 de ani de exporturi de gaze către Europa, controversatul proiect de livrare de gaze ruseşti direct către Germania progresează în pofida ameninţării americanilor cu sancţiuni, iar gigantul rus Gazprom a ajuns recent la o înţelegere cu UE într-o dispută de şapte ani cu privire la preţul gazelor, înţelegere ce-i permite acestuia să-şi extindă cota de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO