• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Business Internaţional

Protest la Ambasada Norvegiei, pentru o familie de români ai cărei copii au fost luaţi de autorităţi

Protest la Ambasada Norvegiei, pentru o familie de români ai cărei copii au fost luaţi de autorităţi

Autor: Aurelia Alexa

19.12.2015, 16:30 4699

Protestul a fost organizat în sprijinul familiei formate din românul Marius Bodnariu, inginer IT, soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală, şi cei cinci copii ai lor, stabiliţi cu toţii în Norvegia. Copiii, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Copiii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

La protestul de sâmbătă, din faţa Ambasadei Norvegiei, au fost prezente peste 300 de persoane, apropiaţi ai familiei, susţinători, precum şi fratele lui Marius Bodnariu, Daniel. Acţiunea, ca şi alte comunicări ale familiei, a fost făcută publică pe pagina de Facebook "Norway Return the children to Bodnariu Family" (Norvegia, dă înapoi copiii familiei Bodnariu).

"Am deschis această pagină pentru a ne uni împreună în post, rugăciune şi alte acţiuni pentru fratele nostru, Marius Bodnariu, şi soţia lui, Ruth Johanne Bodnariu. Copiii lor au fost luaţi de către protecţia copilului luni, noiembrie 16. Marius a fost arestat de către poliţie şi după o zi a fost eliberat pentru că nu era violent. Copiii au fost luaţi pe motiv de "îndoctrinare religioasă". Rugaţi-vă pentru această familie greu încercată!", se arată pe pagina de Facebook citată.

Oamenii au venit la protest cu bannere cu mesajele: "Children belong at family" (Locul copiilor este la familie), "Norway, do not separate Bodnariu family" (Norvegia, nu separa familia Bodnariu), "Stop the Barnevernet" (Opriţi Barnevernet), "Norway, give us back the children you stole!" (Norvegia, dă-ne înapoi copiii pe care i-ai furat), "Romania loves her children. Free the Bodnariu!" (România îşi iubeşte copiii. Eliberaţi-i pe cei din familia Bodnariu), "Why are you silent Europe? Norway is kindapping your children" (Europa, de ce taci? Norvegia îţi răpeşte copiii) şi au spus "Tatăl nostru" în faţa ambasadei.

Daniel Bodnariu povesteşte că pe 16 noiembrie a avut loc o tragedie pentru familie. După ce le-au luat pe fete de la şcoală, reprezentanţii Protecţiei Copilului au mers acasă la soţii Bodnariu, i-au luat şi pe cei doi băieţi, mai mici, iar pe părinţi i-au supus unui interogatoriu în urma cărora ar fi stabilit că nu sunt periculoşi.

"S-au purtat cu ei de parcă ar fi fost nişte criminali. Pe 17 noiembrie aşteptau copiii acasă, că aşa li s-a spus. Seara au venit patru poliţişti să ia bebeluşul de trei luni. Este un drept fundamental al mamei de a nu fi despărţită de bebeluşul pe care îl alăptează", a spus Daniel Bodnariu, precizând că acum părinţii îşi pot vedea copiii de două ori pe săptămână câte două ore, însă pe băieţi numai mamei îi este permis să îi vadă.

El a mai precizat că părinţilor li se va face anchetă socială în februarie, dar între timp au fost anunţaţi că se deschide procedura de adopţie internaţională pentru copii. Copiii au fost deja plasaţi în trei familii din două oraşe.

"Nu înţelegem de ce a fost necesar să se folosească aceste măsuri extreme. Vrem să rămânem alături de ei până când acest caz se va rezolva. Cerem explicaţii privind aceste decizii care încalcă chiar şi legile lor", a mai spus Bodnariu..

Un avocat prezent la protest la arătat, la rândul său, că în România mai întâi se face anchetă socială şi psihosocială pentru a se determina dacă un copil a fost abuzat şi apoi este luat de la părinţi. El a mai spus că soţilor Bodnariu le-au fost luaţi copiii fără explicaţie şi că Marius Bodnariu a fost reţinut fără a avea un avocat.

"Sperăm că acest abuz nu este sprijinit de statul norvegian. Credem că modul în care copiii cresc în familie trebuie să continue. Copiii vor creşte cu traume emoţionale şi spirituale. Nu credem că doar violenţa fizică afectează copiii, ci mai ales cea emoţională", a spus un alt protestatar.

Un prieten de familie a arătat, la rândul său, că Marius şi Ruth au trăit o vreme în România, iar apoi s-au mutat în Norvegia.

"Viaţa de acolo e una prospera, dar acolo există, ca în orice alt popor, anumite legi. Organizaţia Barnevernet abuzează de legi şi iau copiii din familiile lor. Şi alte familii de români trăiesc cu teamă şi spun că au impresia că copiii lor sunt urmăriţi la şcoală. (...) Orice părinte se luptă să fie alături de cei dragi. Nu ne luaţi acest drept. Rugăm autorităţile norvegiene să ia măsuri pentru ca ei sa revină. Îi rugăm pe preşedintele Iohannis şi pe premierul Cioloş să facă tot ce pot pentru a reuni familia", a mai spus bărbatul.

Printre protestatari, un profesor la Facultatea de Asistenţă Socială s-a declarat "revoltat" şi a spus că a venit să îşi exprime solidaritatea cu familia.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270