Business Internaţional

Protestatarii din Sri Lanka au luat cu asalt reşedinţa preşedintelui

Protestatarii din Sri Lanka au luat cu asalt reşedinţa...

Autor: Cosmin Pirv

09.07.2022, 12:10 27

Mii de protestatari din Colombo, capitala comercială din Sri Lanka, au luat cu asalt sâmbătă reşedinţa oficială a preşedintelui, pe fondul celei mai grave crize economice din ultimele şapte decenii, relatează Reuters.

Unii protestatari, care purtau steaguri, au pătruns în reşedinţa preşedintelui, potrivit imaginilor de pe canalul local de televiziune NewsFirst.

Personalul militar şi poliţia nu au reuşit să reţină mulţimea, în timp ce oamenii scandau lozinci prin care cerea demisia preşedintelui Gotabaya Rajapaksa.

Două surse din ministerul Apărării au declarat că preşedintele a fost scos vineri din reşedinţa oficială pentru siguranţa sa, înainte de mitingul planificat pentru weekend.

Premierul Ranil Wickremesinghe a convocat sâmbătă o reuniune de urgenţă a liderilor de partid pentru a discuta situaţia şi a ajunge la o soluţie rapidă, a anunţat biroul său.

Cel puţin 21 de persoane, inclusiv doi poliţişti, au fost rănite şi spitalizate în timpul protestelor, au declarat surse spitaliceşti pentru Reuters.

Insula de 22 de milioane de locuitori se luptă cu o lipsă severă de valută care a limitat importurile de combustibil, alimente şi medicamente, aruncând ţara în cea mai gravă criză economică de la obţinerea independenţei în 1948.

Criza vine după ce pandemia a afectat economia dependentă de turism şi a fost agravată de acumularea unei datorii guvernamentale uriaşe, de creşterea preţului petrolului şi de interzicerea anul trecut a importului de îngrăşăminte chimice, care a devastat agricultura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO