Business Internaţional

PwC ia comisioane de 168 mil. euro din lichidarea Lehman

20.10.2009, 23:12 30

Lichidarea bancii americane de investitii Lehman Brothers seapropie de noi recorduri in Europa, atat in ceea ce privestecomisioanele incasate de PricewaterhouseCoopers (PwC), de 154 demilioane de lire sterline (168 mil. euro), dar si in materie derevendicari de creante, care se ridica la peste 200 de miliarde dedolari (133,8 mld. euro).

Lichidarea activelor Lehman din Europa, parte a celei mai amplesi complexe proceduri de faliment din istorie, este administrata decompania de consultanta financiara si juridica PwC.

PwC arata, intr-un raport catre creditori, ca a incasatcomisioane de 154 mil. lire in primele 12 luni de la falimentulLehman Brothers din servicii legate de lichidarea activelor dinEuropa ale bancii americane.

PwC anunta totodata ca pregateste o noua revendicare a uneicreante de 90 mld. $ impotriva bancii-mama din SUA. Revendicarileadministratorului diviziei europene a Lehman contra altor entitatidin intreaga lume ale bancii falimentare vor urca astfel la 208mld. $.

Comisioanele incasate de consilierii juridici ai PwC pentrucazul Lehman, in frunte cu firma de avocatura Linklaters, se ridicala 112 mil. $ in perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, se maiarata in raport.

Tariful orar mediu perceput de PwC pentru serviciile prestate depersonalul propriu si de partenerii din cadrul companiei a scazutde la 329 de lire sterline pe ora la 309 lire pe ora in ultimelesase luni, iar comisioanele incasate reprezinta 0,6% din valoareatotala a activelor administrate, realizate si returnate.

"Acesta este cel mai mare si mai complicat faliment din istoriesi ridica probleme juridice de noutate", a anuntat siLinkaters.

Steven Pearson, partener in cadrul PwC, a declarat ca "nu existanicio indicatie cu privire la cat se va putea recupera din creante"si ca se asteapta la "dificultati semnificative" pentrulichidatori.

PwC va administra activele Lehman din Europa pana in 2011. Panain prezent, lichidatorii au preluat sub control activetranzactionabile de 40 mld. $ si au returnat 13,3 mld. $ catreclienti, in numerar si active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO