Business Internaţional

Qatar-Germania-Africa, circuitul banilor în lumea globalizată. În ultimii 20 de ani qatarezii au investiti peste 20 de miliarde de dolari în cea mai mare economie a Europei

Qatar-Germania-Africa, circuitul banilor în lumea...

Autor: Catalina Apostoiu

03.09.2018, 22:53 1171

Qatarul, cea mai bogată ţară a lumii, a anunţat recent că va face noi inves­tiţii, de ordinul miliardelor de do­lari, în Germania, cea mai mare eco­nomie europeană. Nemţii, la rândul lor, vor să-şi crească susţinerea economică pentru cel mai sărac continent, Africa.

Qatar, deja acţionar în cadrul VW şi Deutsche Bank, va face noi investiţii în Germania, a anunţat recent ministrul de finanţe al ţării, potrivit Handelsblatt.

Qatarul deţine deja participaţii în cadrul VW, Deutsche Bank, Siemens, Hochtief şi Solarworld, dar acestea nu sunt suficiente pentru exportatorul arab de petrol şi gaze naturale. „Considerăm Germania drept un jucător vital în economia mondială şi suntem foarte optimişti cu privire la piaţa germană“, a declarat ministrul de finanţe qatarez Ali Sharif al-Emadi pentru Handelsblatt. „Delegaţia noastră va anunţa noi investiţii majore.“

În ultimii 30 de ani, Qatarul a investit peste 20 de miliarde de dolari în Germania.

Germania a susţinut Qatarul în iunie 2017, când Arabia Saudită şi ţări aliate ca Egiptul şi UAE au impus sancţiuni împotriva ţării şi au întrerupt orice relaţie cu aceasta.

În pofida pierderilor legate de unele in­vestiţii, Qatarul este mulţumit de afa­cerile desfăşurate în Germania, a de­cla­rat al-Emadi. Fondul suveran al ţării, cât şi companii nedeţinute de stat ale aces­teia sunt interesate să se implice în aşa-nu­mitele Mittelstand, IMM-urile ger­mane. La rândul ei, Germania vrea să-şi crească investiţiile în Africa. Cancelarul german Angela Merkel a efectuat recent o vizită pe continent, obiectivul oficial al vizitei acesteia fiind consoli­darea dezvoltării economice a Africii, potrivit Deutsche Welle.

În 2017, Merkel lansa iniţiativa „Compact with Africa“, al cărei scop este să facă ţările africane mai atractive pen­tru investitorii privaţi. Susţinerea ofe­rită de Germania anul trecut a generat aşteptări foarte mari din partea ţărilor africane.

În practică însă, lucrurile merg foarte lent: comerţul Germaniei cu Afri­ca a înregistrat doar o creştere mar­ginală în ultimul an. În plus, Germania ex­portă mai multe bunuri către Africa decât importă de acolo.

„Balanţa comercială înclină în continuare în favoarea Germaniei“, explică Garba Kare, om de ştiinţă politic din Nigeria. În Senegal, efectul este palpabil. În 2017, ţara a importat bunuri de aproximativ 177 milioane de euro din Germania, exportând bunuri de doar 17 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO