Business Internaţional

"Fabricile de prescriere", noua afacere care infloreste pe seama americanilor care isi pierd casele

07.04.2008, 15:02 14

Realitatea este, insa, cu totul alta. In culisele acestei drame sta o mica armata de firme de avocatura si de companii de servicii juridice care reprezinta creditori ipotecari si care se bucura de castiguri din ce in ce mai mari.
Aceste firme cvasicunoscute ce pretind o suma de taxe juridice calculeaza datoriile proprietarilor care au contractat creditul si intocmesc actele necesare evacuarii acestora, scrie The New York Times.
Pe fondul agravarii crizei subprime, numarul afacerilor a crescut, iar firmele ce rezolva probleme legate de creditele ipotecare sunt primele care beneficiaza de pe urma aces-tei situatii. Firmele de avocatura, platite la numarul de motiuni depuse in cazurile de prescriere ipotecara, au emis uneori un numar de cereri fara a lua in considerare legea privind falimentul, conform spuselor unui numar de judecatori.
Cu toate ca industria creditelor de pe Wall Street a stat in spatele unor imprumuturi acordate mult prea usor, efectuarea operatiunilor a adus numai necazuri debitorilor. Documentele oficiale spun ca unele dintre marile firme din industrie au depus in mod repetat declaratii eronate cand urmau sa prescrie o ipoteca si au perceput taxe exagerate care nu fac decat sa ingreuneze situatia proprietarilor care au rate de platit. Avocatii numesc aceste operatiuni "fabrici de prescriere". "Ele (firmele - n.red.) sunt platite direct proportional cu volumul de munca si cu viteza cu care intocmesc actele", spune Mal Maynard, directorul Financial Protection Law Center, o firma non-profit.
John si Robin Atchley au trait si ei experienta unor prescrieri suspecte. In anul 2006, in interval de patru luni, ei au fost aproape evacuati de doua ori, cand firma Countrywide Home Loans, parte a Countrywide Financial, si firma de avocatura care ii reprezinta au decis ca cei doi trebuie sa fie evacuati din cauza intarzierilor la plata ratelor. Avocatii Countrywide si-au retras cererea de evacuare a sotilor Atchley numai dupa ce acestia au demonstrat in fata unui tribunal ca nu au probleme cu restituirea creditelor.
Ingrijorarile privind posibilitatea ca unii creditori si reprezentantii lor sa calce cumparatorii in picioare cresc pentru judecatorii care supravegheaza cazurile de prescriere a ipotecilor.
United States Trustee, un departament al Ministerului de Justitie din SUA care supravegheaza procedurile privind falimentul, deschid actiuni legale im-potriva creditorilor care abuzeaza de legea falimentului.
Joel B. Rosenthal, un judecator care se ocupa de procedurile de faliment in Massachu-setts, a scris anul trecut, in timp ce se ocupa de un caz privind Wells Fargo Bank, ca numarul mare al prescrierilor are ca rezultat cresterea numarului de creditori care, "in graba de a prescrie ipotecile, nu respecta nici cele mai mici conditii ale legii falimentului".
Din cauza firmelor de avocatura si companiilor de servicii juridice ce se ocupa de un numar mare de cazuri este mult mai dificil pentru creditori sa intocmeasca planuri de imprumut.
"Toata lumea spune ca fabricile de prescrieri sunt obstacole in calea rezolvarii problemelor legate de credit", spune Maynard.
In luna ianuarie a acestui an, aproximativ 225.000 de proprietati din SUA au fost intr-un anumit stadiu al procesului de prescriere ipotecara, cu aproape 60% mai multe decat in aceeasi perioada a anului precedent.
Fidelity National Default Solutions, o divizie a Fidelity National Information Services care se ocupa de procesarea datelor pentru operatorii ipotecari, asista 19 dintre cele mai mari 25 de companii de servicii ipotecare si 14 dintre cei mai mari 25 de creditori ipotecari. Fidelity a avut anul trecut un profit operational de 443 de milioane de dolari (282 de milioane de euro) datorita cresterii cererilor pentru serviciile de prescriere ipotecara, cu 13,3% mai mult decat in 2006. Comparativ, cresterea din 2005 pana in 2006 a fost de numai 1%.
In timp ce firmele private nu isi fac publica cifra de profit, Wesley W. Steen, judecator-sef in Texas, a estimat ca Barret Burke a avut un profit anual situat intre 9,7 milioane de dolari (6,19 milioane de euro) si 11,6 milioane de dolari (7,40 milioane de euro). Un alt judecator a estimat ca anul trecut firmele au avut un castig de 125.000 de dolari (79.000 de euro) la fiecare doua saptamani, adica 3,3 milioane de dolari (2,10 milioane de euro) anual.
Ani de zile, tribunalele au aprobat activitatile si taxele percepute de aceste firme. Acum, insa, cand valul de prescrieri ipotecare ameninta milioane de familii, practicile fir-melor sunt atent investigate. O analiza recenta a prescrierilor ipotecare din SUA, facuta de Katherine M. Porter, profesor de drept la Universitatea din Iowa, a aratat ca pe notele de plata ale clientilor au fost adaugate taxe suspecte, in cel putin jumatate din cazuri.
"Daca cel care a contractat un credit doreste informatii exacte in cazul unei prescrieri ipotecare, trebuie sa se straduiasca foarte mult pentru a avea acces la ele", spune Howard D. Rothbloom, un avocat care reprezinta debitori in procese.
Cu o generatie in urma, prescrierile ipotecare erau o afacere restransa. Daca un debitor avea probleme, creditorul care il imprumuta era, de cele mai multe ori, o banca din apropiere, care pastra ipoteca. Aceasta angaja un avocat local care incerca sa ajunga la o inte-legere cu creditorul. Prescrierea ipotecara era ultima solutie. Intr-o declaratie facuta de oficialii Countrywide Home Loans, acestia afirma ca recunosc importanta functionarii eficiente a sistemului prescrierilor ipotecare. Compania a adaugat ca imprumuturile pentru creditorii care nu-si mai pot achita ipoteca sunt greu de facut, insa si-a imbunatatit procedurile, a angajat personal nou si "cerceteaza noi solutii tehnologice pentru a asigura ca serviciile sunt acordate intr-o maniera compatibila cu reglementarile acestui sector."
Editia din luna septembrie a anului 2006 a The Summit, o publicatie de advertising a Fidelity National Foreclosure Solutions, o alta divizie Fidelity, a laudat eficienta "echipei de executie" pe care o detinea, formata din 18 membri. Organizata ca o "linie de productie", echipa executa in medie peste 1.000 de documente pe zi.
Judecatorii iau masuri aspre impotriva firmelor particulare. In 2006, Morris Stern, judecatorul care supraveghea un caz de prescriere ipotecara in New Jersey, a emis o sanctiune impotriva firmei Shapiro & Diaz, parte a Shapiro Network, dupa ce a constatat ca firma inaintase 250 de motiuni prin care solicita luarea in posesie a unor locuinte, folosind certificate semnate in alb de un angajat care nu mai lucra in cadrul companiei de peste un an.
Si Butler & Hosch, o firma angajata de compania Fannie Mae, a avut de suferit sanctiuni. Anul trecut, un judecator a amendat compania cu 33.500 de dolari (21.469 de euro) pentru inaintarea a 67 de documente false in vederea evacuarii unor proprietari.
Barret Bur-ke, din Texas, este atent investigata de judecatori. In cinci dintre cele opt cazuri investigate anul trecut, firma a folosit informatii inexacte sau nu a atasat documentele necesare in demersul de evacuare a proprietarilor. Firma a fost amendata cu 75.000 de dolari (48.000 de euro).
O documentatie eronata inaintata de firma Ameriquest - care acum nu mai exista - privind un credit ipotecar a facut subiectul unei anchete anul trecut.
"Ameriquest nu poate sau nu vrea sa se conformeze codului privind procedurile de prescriere ipotecara", a spus judecatorul care a decis ca debitorul sa primeasca daune totale in valoare de 750.000 de dolari (481.000 de euro).
"Congresul SUA trebuie sa emita o lege care sa stabileasca aceeasi procedura pentru toate statele si care sa garanteze accesul la informatii corecte si transparenta in cazul onorariilor. Multe dintre procedurile firmelor sunt doar un labirint de numere si structuri organizationale complexe pe care foarte multi avocati nici nu le inteleg, deci pentru un consumator de rand acest lucru este imposibil", a spus avocatul O. Max Gardner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO