Business Internaţional

Rafinariile americane pompeaza din nou in pretul petrolului

06.07.2005, 18:05 13

Pretul petrolului continua sa creasca, de data aceasta pe fondul unor speculatii privind posibilitatea cresterii cantitatii achizitionate de rafinariile din Statele Unite, acestea urmarind sa acopere cererea mai mare de benzina din perioada vacantelor de vara si stocurile de combustibil necesar pentru functionarea pe timpul iernii a sistemului de incalzire, relateaza Bloomberg.

Rafinariile americane si-au crescut cu 13% in acest an stocurile de petrol in asteptarea cresterii cererii de combustibil si datorita ingrijorarii cu privire la aparitia unor dez-echilibre in cadrul ofertei.

Aproximativ 40,3 milioane de americani au calatorit peste 50 de mile la sfarsitul saptamanii trecute, principalul factor care a determinat acest maxim record fiind ziua nationala a Statelor Unite. Sezonul de varf in ceea ce priveste calatoriile cu automobilul se va incheia la inceputul lunii septembrie.

Un alt motiv important care se pare ca va determina rafinariile americane sa achizitioneze o cantitate mai mare de petrol este cresterea tot mai accentuata a cererii de motorina si kerosen, sustinute de dezvoltarea transportului rutier si aerian.

"Cererea este factorul principal care a determinat cresterea preturilor. Daca intentionezi sa calatoresti cu masina in timpul sfarsitului de saptamana, nu ai decat o singura optiune, sa faci plinul", a spus Gerard Burg, economist in cadrul Bancii Nationale a Australiei.

Pretul petrolului a atins un maxim istoric in 27 iunie, fiind tranzactionat atunci la un pret de 60,95 dolari pe baril.

Contractele futures cu scadenta in luna august au crescut, la bursa din New York, pe parcursul sedintei din 1 iulie cu 2,25 dolari pe baril, reprezentand o apreciere cu 4%, cea mai mare crestere zilnica din ultima luna.

Conform ultimelor date furnizate de Departamentul Energetic, productia de benzina din Statele Unite a crescut, pe parcursul saptamanii care s-a incheiat pe 24 iunie, cu 4,9%, atingand un nivel de 9,1 milioane barili pe zi.

Cresterea productiei a lasat stocurile nationale de petrol distilat la un nivel cu 1,2% sub media acestei perioade din ultimii cinci ani. In schimb, stocurile de bezina erau cu 2,1% peste medie. Departamentul Energetic va publicat maine datele privind productia si stocurile saptamanii trecute.

"Nivelul stocurilor de saptamana trecuta reprezinta cheia. Va trebui sa analizam nivelul cererii si sa vedem daca stocurile au scazut semnificativ", a spus David Thurtell, strategist in cadrul Bommonwealth Bank of Australia.

Daca nivelul stocurilor va creste, diminuand preocuparile privind incapacitatea rafinariilor de a produce cantitatea de combustibil necesara, pretul petrolului ar putea scadea pe parcursul acestei saptamani, conform unui sondaj realizat de Bloomberg, la care au participat 50 dintre cei mai importanti analisti de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels