Business Internaţional

Rata de ocupare a hotelurilor din Istanbul s-a prăbuşit cu peste 30%

Rata de ocupare a hotelurilor din Istanbul s-a prăbuşit...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.05.2016, 17:58 897

Rata de ocupare a hotelurilor din Istanbul, unul dintre cele mai importante centre turistice din Turcia, a scăzut cu 32% în aprilie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cel mai accentuat ritm din ultimul deceniu şi peste rata medie la nivel naţional, de 22%, scrie agenţia Anadolu, care citează datele unei asociaţii de turism.

Rata de ocupare la nivel naţional din aprilie este de 52,2%, iar cea din Istanbul de 50,3%, potrivit Asociaţiei Hotelierilor din Turcia.

Preşedintele asociaţiei, Timur Bayındır, nu se aşteaptă ca turiştii să revină dacă nu dispar temerile privind siguranţa şederii în Turcia. 

Turcia este o ţară emergentă care depinde de capitalul venit din exterior. De aceea turismul este un segment important al economiei.

„Atât timp cât oamenii continuă să vadă Turcia ca o ţară riscantă şi guvernele continuă să emită avertismente de siguranţă în privinţa Turciei, nu ne putem aştepta că numărul turiştilor străini să crească. Problemele recente ţin mai ales de siguranţă. Anul acesta numărul de sosiri din străinătate va înregistra un declin de două cifre”, a spus Bayındır.

Preţul mediu pentru o noapte la o cameră de hotel din Istanbul s-a redus de la 130,1 euro în aprilie 2015 la 114,8 euro în aprilie anul acesta. Venitul pe cameră disponibilă s-a înjumătăţit la 57,7 euro.

În Antalya, staţiune la Mediterana, rata de ocupare a hotelurilor a crescut cu 0,4%, la 51%, dar aceasta în principal pentru că s-au deschis mai puţine hoteluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO