Business Internaţional

Rata dobanzii Euribor a stagnat dupa sase luni de scadere

Rata dobanzii Euribor a stagnat dupa sase luni de scadere

Daca in octombrie Euribor era cu aproape 1,65% peste nivelul dobanzii oficiale a BCE, acum diferenta dintre cei doi indicatori s-a restrans la 0,15%.

21.04.2009, 22:20 105

Rata dobanzii Euribor pentru imprumuturile interbancare pe trei luni, aflata in scadere de sase luni, a ramas la valoarea de 1,405% pe an la inceputul acestei saptamani, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

In acelasi timp, dobanda pentru creditele pe o saptamana, respectiv sase luni a urcat.

Dobanda Euribor pentru imprumuturile pe trei luni, principala unitate de masura a dobanzilor pentru creditele interbancare exprimate in euro si un indicator al disponibilitatii bancilor de a se imprumuta reciproc, a ramas luni si marti la nivelul inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute, de 1,405%. A fost pentru prima data din 9 octombrie incoace cand dobanda nu a scazut.

Dobanda pentru creditele pe sase luni a urcat la 1,599%, fata de 1,595%, aceasta fiind prima crestere din ultimele doua saptamani. Rata dobanzii pe termen scurt, pentru creditele cu scadenta la o saptamana, s-a apreciat de asemenea de la 0,888% la 0,910%, urcand pentru a treia zi consecutiv.

Evolutia Euribor a fost influentata de politica Bancii Centrale Europene (BCE) de reducere agresiva a dobanzii de referinta pentru zona euro. BCE a redus la inceputul lunii aprilie dobanda de politica monetara cu 0,25%, sub estimarile economistilor. Dobanda oficiala a BCE a ajuns in urma acestei decizii la 1,25%, iar dobanda pentru depozitele overnight - care actioneaza ca un suport pentru creditele pe termen scurt - a ajuns la 0,25%.

In acelasi timp, presedintele BCE Jean-Claude Trichet a declarat ca este foarte putin probabil ca dobanda de referinta sa fie redusa in continuare.

Rata dobanzii pentru creditele overnight a ajuns la un diferential cerere/oferta de 0,8/ 1,3% comparativ cu o medie de 0,964% cat s-a inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute.

Explozie dupa falimentul Lehman

Euribor a urcat puternic toamna trecuta, in conditiile in care prabusirea bancii americane Lehman Brothers - actiune petrecuta la jumatatea lunii septembrie - a generat o amplificare a speculatiilor privind adancirea crizei sectorului bancar si posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a mai multor institutii financiare.

In acest context bancile au devenit din ce in ce mai reticente in a se imprumuta reciproc, preferand sa-si majoreze rezervele de lichiditate decat sa permita banilor sa circule pe piata. Guvernele din Europa si America de Nord s-au vazut in aceste conditii nevoite sa intervina pentru a salva nu mai putin de sase giganti financiari in numai doua saptamani.

De la inceputul lunii octombrie incoace dobanda pentru creditele interbancare in euro a coborat insa constant, ajungand de la un record de 5,393% la 1,405%.

Declinul dobanzii Euribor a avut loc pe fondul asteptarilor privind relaxarea conditiilor de creditare de catre BCE, dar a fost mai accentuat decat ritmul de scadere al dobanzii de politica monetara a institutiei europene.

Daca in octombrie Euribor era cu aproape 1,65% peste nivelul dobanzii oficiale a BCE, acum diferenta dintre cei doi indicatori s-a restrans la 0,15%.

In acelasi timp, dobanda Euribor a coborat mult mai rapid decat rata Libor - rata dobanzii interbancare pentru creditele in dolari acordate pe piata londoneza -, diferenta dintre cele doua coborand de peste zece ori, de la 3,2% la numai 0,3%. Declinul inceput pe 9 octombrie a fost atat de abrupt, incat pana la finalul lunii dobanda Euribor coborase la 4,94%, inregistrand cel mai scazut nivel din precedentele patru luni si jumatate.

Dobanda a scazut zilnic in ultimele sase luni, declinul fiind intrerupt la inceputul acestei saptamani pe fondul reinstaurarii panicii in randul investitorilor.

Sub semnul intrebarii

Turbulentele generate de actuala criza financiara au facut ca specialistii sa puna sub semnul intrebarii acuratetea indicatorilor Libor si Euribor, apreciind ca acestia ar putea emite o serie de semnale false pe fondul incertitudinilor care caracterizau o piata aflata in mijlocul celei mai mari crize postbelice.

Renuntarea la acest sistem transparent de calculare a dobanzilor si stabilirea dobanzilor pe baza costurilor de finantare suportate de fiecare banca in parte ar transforma calcularea dobanzii intr-o activitate extrem de dificila si opaca, potrivit Asociatiei Britanice a Bancherilor, cea care calculeaza Libor.

Rata Euribor este stabilita zilnic de Federatia Bancara Europeana (FBE). Rata pentru imprumuturile pe trei luni este un indicator pentru creditele interbancare pe termen scurt, iar dobanda pentru imprumuturile pe o saptamana ofera o imagine a conditiilor de finantare pe termen foarte scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO