Business Internaţional

Războiul comercial se propagă: India anunţă noi tarife vamale pentru 28 de categorii de produse importate din Statele Unite

Războiul comercial se propagă: India anunţă noi tarife vamale pentru 28 de categorii de produse importate din Statele Unite

Autor: Andrei Vacaru

16.06.2019, 11:58 712

Autorităţile indiene au anunţat că începând de duminică majorează tarifele vamale pentru 28 de categorii de produse importate din Statele Unite, ca reacţie la decizia Washingtonului de a retrage o serie de privilegii acordate Indiei, informează Reuters.

Decizia Guvernului de la New Delhi vine după ce, pe 5 iunie, preşedintele american, Donald Trump, a eliminat privilegiile comerciale pe care India le avea în cadrul Sistemului Generalizat de Preferinţe (GSP). India era cel mai mare beneficiar al acestui sistem, care permitea exporturi în regim duty-free de 5,6 miliarde de dolari. Autorităţile indiene au catalogat la acel moment decizia lui Trump ca fiind „nefericită” şi au avertizat că vor lua măsuri pentru a-şi proteja interesele.

Printre tipurile de produse pentru care a fost decisă majorarea tarifelor vamale se numără şi unele produse alimentare, cum ar fi migdalele, merele sau nucile.

Anul trecut India a decis să crească tarifele vamale cu 120% pentru importurile de produse americane ca urmare a deciziei Statelor Unite de a nu excepta ţara asiatică de la majorarea tarifelor pentru importurile de oţel şi aluminiu, însă autorităţile de la New Delhi au amânat creşterea tarifelor după ce ambele părţi au fost de acord să înceapă o serie de negocieri. Comerţul dintre Statele Unite şi India s-a ridicat în 2018 la 142,1 miliarde de dolari.

Un comunicat oficial al Guvernului indian a anunţat că majorarea tarifelor pentru cele 28 de tipuri de produse este valabilă doar pentru acele bunuri care provin din Statele Unite, iar tarifele pentru aceleaşi categorii de produse importate din restul ţărilor lumii nu se modifică.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, care are programată luna aceasta o vizită în India, a declarat recent că Statele Unite sunt dispuse să dialogheze cu India pentru rezolvarea disputei comerciale dintre cele două ţări.

India este de departe cel mai mare importator de migdale din Statele Unite, potrivit Departamentului american al Agriculturii. Astfel, în 2018, India a cumpărat migdale în valoare de 543 de milioane de dolari din Statele Unite, reprezentând peste jumătate din exporturile de migdale ale SUA. Totodată, India este al doilea cel mai mare importator de mere din Statele Unite, plătind 156 de milioane de dolari pentru acestea în 2018.

AFACERI DE LA ZERO