Business Internaţional

Recesiunea face un pas înapoi în SUA: Vânzările cu amănuntul cresc şi stimulează economia

Recesiunea face un pas înapoi în SUA: Vânzările cu...

Autor: Laura Albu

13.09.2019, 17:23 171

Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut peste aşteptări în luna august, iar cheltuielile solide ale consumatorilor ar trebui să susţină în continuare un ritm moderat de creştere economică şi să ţină la distanţă o eventuală recesiune, transmite Reuters vineri.

Raportul de la Departamentul pentru Comerţ de vineri ar putea calma îngrijorările pieţei financiare asupra unei recesiuni, care au fost alimentate de aşa numitul război comerical dintre Statele Unite şi China şi de încetinirea creşterii economiei globale.

Totuşi, Rezerva Federală ar trebui să reducă din nou ratele dobânzilor miercurea viitoare pentru a bloca o parte din loviturile din războiul comercial asupra celei mai lungi expansiuni economice.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat săptămâna trecută că nu se aşteaptă la o recesiune, dar a reiterat că Banca Centrală a Statelor Unite va continua să acţioneze „după caz” pentru a menţine expansiunea economică, acum în cel de-al 11-lea an. Fed a redus costurile împrumuturilor în iulie pentru prima dată din 2008.

„Vântul recesiunii nu se apropie de ţărm odată ce consumatorul continuă să cumpere cu entuziasm”, a declarat economistul Chris Rupkey. „Este puţin probabil ca oficialii Fed să reducă nivelul ratelor deoarece încearcă să gestioneze riscurile cu care economia se confruntă acţionând din timp, în loc să aştepte până va fi prea târziu.”

Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,4% luna trecută, prin avansul înregistrat în domeniul auto, în construcţii, asistenţă medicală şi hobby-uri. Informaţiile pentru luna august au fost revizuite uşor pentru a arăta că vânzările au crescut cu 0,8% în loc de 0,7%, aşa cum s-a raportat anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO