Business Internaţional

Reclamele la fumat revin pe televizor în Marea Britanie, după 20 de ani

Reclamele la fumat revin pe televizor în Marea Britanie,...

Autor: Ştefan Stan

17.02.2014, 12:11 1032

O reclamă a unei mari companii de tutun va apărea la televizor în Marea Britanie pentru prima dată în ultimii douăzeci de ani, odată cu lansarea de luni a campaniei pentru noile ţigări electronice ale grupului British American Tobacco, scrie Financial Times.

Reclamele pentru Vype, un nou model de ţigări electronice, vor fi difuzate la TV în Marea Britanie în următoarele două luni, la aproape 50 de ani după ce reclamele TV la tutun au fost interzise pentru prima dată în Regatul Unit.

Ţigările electronronice au crescut în numai zece ani de la stadiul de prototip la o afacere de trei miliarde de dolari. Unii analişti susţin că ţigările electronic ar putea depăşi în volum consumul de tutun în ţările dezvoltate într-un deceniu. Industria tutunului este o afacere care se ridică la 700 de miliarde de dolari anual în lume.

Reclamele la ţigările electronice s-au dovdedit controversate. Unii activişti din industria sănătăţii susţin că ţigările electronice transformă fumatul să pară o activitate “la modă şi tentantă”, ceea ce va duce la reveniera consumului de tutun, anulând practic zeci de ani de campanii anti-fumat.

“În timp ce ţigările electronice ar putea prezenta o oportunitate veritabilă pentru sănătatea publică, rămâne totuşi pericolul ca reclamele televizate pentru ţigări să reîncurajeze consumul de tutun printre tineri”, a declarat Anna Gilmore, profesor de sănătate publica la Universitatea din Bath.

Reclamele la ţigări au fost interzise la televizor în Marea Britanie în 1960, şi pe orice fel de suport publicitar în la începutul anilor ’90.

Restricţiile pentru reclame la fumat care se aplică acum în afara televiziunii, precum mediul online, sunt mai puţin stricte. Ţigările electronice Vype vor fi promovate cu sloganul „satisfacţie pentru fumători“ pe platformele digitale, în timp ce la televizor vor avea sloganul „satisfacţie pentru vaperi” (vaperi este denumirea dată persoanelor care folosesc ţigări electrice).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO