Business Internaţional

Reducerea estimărilor FMI, un avertisment pentru întreaga lume

Reducerea estimărilor FMI, un avertisment pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

29.06.2020, 00:05 2025

♦ Stimulentele monetare şi fiscale sunt vitale pentru a susţine redresarea economiei mondiale ♦ Fondul face de asemenea apel la ţări să se opună unei noi escaladări a conflictelor pe plan comercial şi tehnologic.

Noile estimări ale Fondului Monetar Internaţional reflectă faptul că pandemia nu este sub control, se arată într-o opinie a boardului editorial al Financial Times.

Fondul a lansat un avertisment clar că impactul negativ al coronavirusului asupra economiei mondiale devine din ce în ce mai puternic. În contextul în care lumea nu reuşeşte să aducă sub control infectările, iar centrul crizei s-a mutat din Europa în SUA, fondul şi-a redus estimările lansate în aprilie, estimări ce anunţau chiar şi atunci cel mai profund declin de la Marea Depresie.

În condiţiile în care declinul se accentuează, este vital ca strategii să-şi intensifice eforturile pentru a evita noi probleme economice şi a susţine redresarea, scrie boardul FT. În timp ce sentimentul general din Europa este unul de uşurare în urma suprimării treptate a coronavirusului, boala continuă să se extindă la nivel mondial.

Această persistenţă a pandemiei este unul din motivele din spatele reducerii prognozelor. Fondul se aşteaptă acum ca eco­nomia mondială să se contracte cu 4,9% în acest an, de la 3% în aprilie. Aceasta va ameninţa în mare parte progresul lu­mii în reducerea sărăciei extreme. Între timp, datoriile guver­na­­mentale vor depăşi nivelul record atins în timpul celui de-al doi­lea război mondial. Proiecţiile pentru 2021 sunt de ase­­m­e­nea sumbre: în afară de China, niciuna dintre ţările avan­sate sau emergente ca grup nu va depăşi nivelul maxim de di­nainte de criză atins de economie înainte de sfârşitul anului 2021.

Mulţi factori au contribuit la deteriorarea perspectivelor: impactul pe termen lung asupra potenţialului economic generat de carantine este mai puternic decât Fondul anticipase anterior, ţările care ies din carantină va trebui să menţină timp mai îndelungat măsurile de distanţare socială, iar costurile suplimentare suportate de companii vor fi mai ridicate. În plus, economiile care se confruntă cu creşteri ale infectărilor vor fi nevoite să-şi prelungească carantina. Impactul este o reducere a comerţului mondial şi investiţiilor de business.

Condiţiile financiare apar ca un punct mai luminous. Eforturile băncilor centrale au stabilizat pieţele de capital şi au permis guvernelor ţărilor emergente să atragă fonduri. Totuşi, se arată în opinia FT, divergenţa dintre pieţele de capital şi economie naşte posibilitatea ca şi acestea să se deterioreze brusc dacă acţiunile scad, readucând haosul pe pieţe.

Stimulentele monetare şi fiscale sunt vitale pentru a susţine redresarea economiei mondiale. Fondul face de asemenea apel la ţări să se opună unei noi escaladeări a conflictelor pe plan comercial şi tehnologic.

În timp ce în Europa carantinele au redus răspândirea infectărilor, în multe ţări mai sărace acestea au funcţionat mai puţin. De asemenea, ţările mai sărace au cu mult mai puţine resurse de a lupta contra pandemiei. Dacă estimările FMI sunt corecte, atunci acestea vor avea nevoie probabil de şi mai multă asistenţă financiară. Iar lumea bogată trebuie să se asigure că acestea o primesc, se arată în opinia FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO