Business Internaţional

Referendumul Greciei, truc de negociere sau manifestare a democraţiei, pune pe jar liderii politici ai lumii

Referendumul Greciei, truc de negociere sau manifestare a democraţiei, pune pe jar liderii politici ai lumii

Premierul grec Papandreou (stg.), tras la răspundere de cancelarul german şi preşedintele Franţei

Autor: Bogdan Cojocaru

03.11.2011, 00:07 1100

Summitului G20 care debutează astăzi şi se va încheia mâine va fi dominat de evenimentele din Grecia, o ţară cu grave probleme financiare care nici măcar nu face parte din acest grup şi în care guvernul riscă să se prăbuşească după ce planurile premierului George Papandreou privind referendumul au stârnit reacţii de furie şi de revoltă în propriul partid, scrie presa străină.

Premierul elen nu a consultat sau informat alţi lideri europeni şi nici pe colegii de cabinet, inclusiv pe ministrul de finanţe, înainte de a propune referendumul, care nu va avea loc probabil înainte de ianuarie, scrie The Wall Street Journal. Premierul a calculat că referendumul îi va permite reactualizarea dilemei Greciei, anume dacă vrea să continue să facă parte din elita europeană, zona euro.

Un vot nefavorabil pachetului de bailout ar tăia finanţarea internaţională primită de statul elen, ceea ce va scufunda Grecia în faliment şi produce un colaps financiar de amploare care ar putea rupe zona euro, notează publicaţia americană.

Revolta din cabinetul lui Papandreou l-a lăsat pe premier cu un sprijin la limită în Parlament pentru a supravieţui în funcţie, dar probabil prea puţin pentru a lansa plebiscitul. Potrivit legii elene, parlamentul trebuie să aprobe propunerile de referendum.

Miercuri, un purtător de cuvânt al cabinetului a anunţat că guvernul şi-a exprimat sprijinul unanim pentru planul de referendum. "Am intrat într-o nouă fază, cu îndoieli mai mari privind capacitatea anumitor lideri europeni care să se dedice politicilor într-un mod hotărât", a spus Mohamed El-Erian, CEO al PIMCO.

Planul lui Papandreou l-a înfuriat pe Sarkozy

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-au convocat ieri-seară pe Papandreou pentru discuţii în vederea lămuririi proble­mei plebiscitului.

Sarkozy, furios din cauza anunţului, i-a cerut pre­mierului să implementeze măsurile convenite la summitul de săptămâna trecută indiferent de rezultatul consultării publice. În loc să poată pregăti în linişte reuniunea de joi şi vineri a liderilor din G20 la Cannes, Sarkozy s-a trezit miercuri dimineaţa cu titluri apocaliptice în presa fran­ceză precum: "Prăbuşire!", "Haos", "Euro în pericol" sau "Tunete din Grecia", notează Financial Times.

Grecia încurcă planurile Irlandei

Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) a amânat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 3 miliarde de euro după ce anunţul premierului elen a panicat pieţele, potrivit Bloomberg. FESF a amânat emisiunea de obligaţiuni pe termen de 10 ani "din cauza condiţiilor din piaţă", a declarat Christof Roche, purtătorul de cu­vânt al fondului.

Un alt oficial a afirmat la o conferinţă cu investitorii că fondul ar putea aştepta rezultatul summit-ului G20 de la Cannes de pe 3-4 noiembrie înainte de a vinde obligaţiunile. Fondurile obţinute din vânzarea de obligaţiuni sunt destinate programului de susţinere a Irlandei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO