Business Internaţional

Relansarea economiei Chinei redeseneaza harta turismului mondial

04.11.2003, 00:00 16

Uniunea Europeana a semnat la Beijing joia trecuta un acord care usureaza acordarea de vize turistilor chinezi. De acum si pana in 2020, aproape 100 milioane de chinezi vor traversa planeta, iar China ar putea inlocui Franta ca destinatie mondiala preferata de turisti.
Inexorabil, relansarea economiei Chinei redeseneaza harta turismului mondial. Europenii si chinezii vor lua in serios acordul semnat pe 30 octombrie, turistii chinezi reprezentand o clientela cu un potential economic enorm. Semnarea acordului indica si o schimbare a atitudinii statelor UE, care pana acum pareau inhibati de "riscul chinezilor migratori".
Avand in vedere ridicarea unei clase de mijloc chineze care a inceput sa descopere cultura si timpul liber, afacerile in sectorul turistic se anunta promitatoare. In 2002, 16,6 milioane de chinezi au calatorit in strainatate, ceea ce inseamna o crestere cu 37% intr-un singur an. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), numarul de turisti chinezi ar trebui sa ajunga in 2020 la un nivel de 100 milioane.
Pentru moment, marea majoritate (85%) a turistilor chinezi a ales ca destinatie Asia, Hong Kong-ul atragand cam jumatate din turisti. Cresterea puterii de cumparare si eliminarea vizelor ar trebui sa faca din Europa o destinatie mult mai accesibila. Anul trecut, 700.000 de chinezi au vizitat statele UE conform datelor oficiale, nivelul fiind probabil subestimat. Numai in Franta s-au distrat 137.000 de chinezi. Numarul chinezilor care au trecut in 2002 prin Franta si Germania a crescut cu 19%, iar prin Marea Britanie au trecut cu 44% mai multi chinezi.
Totusi, si China se dovedeste o destinatie din ce in ce mai cautata. Industria turismului se consolideaza, astfel ca in 2002 a generat venituri de aproximativ 7 miliarde de dolari. Inainte de a merge in strainatate, 878 milioane de chinezi si-au vizitat in 2002 propria tara, cresterea fiind de 12% fata de 2001. Si numarul de straini care au vizitat China a crescut, cu 11% in 2002, pana la 36 milioane de turisti, in ciuda faptului ca trimestrele 2 si 3 ale anului au fost cam anemice, din cauza epidemiei de pneumonie atipica. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi turisti straini se vor orienta catre China in 2004. OMT estimeaza ca in 2002 China va primi 130 milioane de straini, ceea ce va face ca Franta sa coboare de pe piedestalul destinatiilor mondiale, doarece va fi vizitata de numai 77 milioane de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO