Business Internaţional

Reportaj AFP: Sărăcie şi malnutriţie în zona rurală din nord-estul Ungariei

Reportaj AFP: Sărăcie şi malnutriţie în zona rurală din nord-estul Ungariei

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

16.03.2013, 13:12 1289

"Proporţia copiilor atinşi de malnutriţie în Ungaria este dezolantă, şi anume de 14,1%", a estimat Institutul Naţional ungar pentru Sănătatea Copiilor (OGYT), la publicarea unui raport asupra situaţiei până la sfârşitul lui 2012.

- 32% şomeri

În nord-estul ţării, una dintre regiunile cele mai sărace din Uniunea Europeană (UE), situaţia este considerată alarmantă, regiunea fiind afectată de o rată a şomajului ce a atins 32% - faţă de media de 11% la nivel naţional - şi care poate creşte până la 80-100% în satele cele mai mici.

Regiunea era un centru industrial şi agricol, cu sediul companiei de căi ferate MAV, o importantă uzină metalurgică la Ozd şi numeroase coopertive agricole.

După prăbuşirea dictaturii comuniste, în 1989, toate întreprinderile din regiune, în apropiere de satul Gemzse, au fost închise. "Există puţine locuri de muncă sezoniere, mai ales vara, la culturile de tutun. Astfel pot să câştig şapte-opt euro pe zi. Însă iarna nu există absolut nimic (de muncit) aici", a declarat pentru AFP Ferenc Balogh, un locuitor de etnie romă din sat.

"Trăim din alocaţia pentru familie, dar nu este de ajuns. Împrumutăm bani de la cămtari. Problema este că atunci când ne împrumută 10.000 de forinţi (aproape 33 de euro), trebuie să dăm înapoi 20.000 (aproximativ 66 de euro). Din nefericire este singura soluţie să supravieţuim", a declarat soţia sa, Erzsébet.

Ajutoarele oferite de Guvern sunt distribuite sub formă de cupoane, pentru ca acestea să nu fie cheltuite în baruri. Însă o parte a magazinelor nu acceptă aceste cupoane, iar cei mai săraci - care nu au maşini sau bani pentru transportul în comun - nu au posibilitatea să le utilizeze. Astfel, cămătarii le cumpără cupoanele la un preţ ce atinge abia un sfert din valoarea acestora.

În prezent, 210.000 de familii întâmpină dificultăţi în a se hrăni, în ţară, potrivit băncii alimentare ungare Elemiszerbank.

Principala consecinţă a sărăciei este aceea că unii copii suferă de foame, neavând acces la mesele oferite la şcoală.

În schimb, copiii şcolarizaţi mănâncă la şcolile de la sate. La Gemzse, şcoala şi comunitatea fraţilor evanghelici din Ungaria, o filială a Bisericii Metodiste ce administrează de un şase şcoli din regiune, le oferă trei mese pe zi copiilor şcolarizaţi.

În baza unei legi adoptate în 2011, copiii şcolarizaţi ai familiilor în care venitul lunar de persoană nu atinge 37.000 de forinţi (aproximativ 130 de euro) primesc mese în mod gratuit.

"Ne dăm seama de nivelul real al malnutriţiei după vacanţe şi, mai ales, după weekenduri. Se poate vedea cât de foame le este copiilor. Sunt incapabili să se concentreze în timpul primei lecţii. Aşteaptă recreaţia, când li se serveşte prima masă din acea zi", a declarat pentru AFP învăţătorul Istvan Molnar.

Această situaţie precară din zona rurală i-a determinat pe săraci să manifesteze. "Marşuri împotriva foametei" au fost lansate la nivelul întregii ţări, în semn de protest faţă de reducerea ajutoarelor sociale, o măsură adoptată de Guvernul conservator.

"Dacă eşti sărac, nu mai ai dreptul să trăieşti în Ungaria. Statul se comportă ca şi cum totul ar fi bine. Totuşi, situaţia în anumite provincii din est şi sud este diferită", a declarat pentru AFP Imre Toth, unul dintre iniţiatorii "marşurilor împotriva foametei".

La jumătatea lui februarie, aproximativ 1.000 de manifestanţi care doreau să atragă Guvernului atenţia asupra problemelor legate de sărăcie în Ungaria au ajuns la Budapesta, în urma unui marş de aproximativ 300 de kilometri, o distanţă pe care au parcurs-o în aproximativ două săptămâni.

Prin tăieri operate la nivelul bugetelor sociale şi legi care prevăd pedepse împotriva celor fără locuinţe, măsurile de austeritate îi afectează pe cei mai săraci. Cu o economie în recesiune (în 2012 PIB-ul s-a contractat cu 1,7%) şi o datorie publică ce depăşeşte 80% din PIB, statul ungar caută să facă economii. Însă primii afectaţi, la fel ca şi în alte state, sunt în primul rând cei mai vulnerabili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO