Business Internaţional

Revansa istorica - compania indiana Tata Steel preia grupul britanic Corus

23.10.2006, 18:00 23

Tata Steel din India va cumpara Corus Group din Marea Britanie pentru 4,3 miliarde de lire sterline (6,39 mld. euro), devenind astfel cel de-al cincilea producator de otel din lume.
Tata Steel va plati 455 de pence pe actiune, a declarat conducerea companiei. Actiunile Corus valorau saptamana trecuta 473,5 pence la bursa din Londra, indicand faptul ca unii investitori se asteptau la acceptarea ofertei. Conducerea Standard Life, cel mai mare actionar al Corus, a declarat ca oferta este prea mica, titreaza Bloomberg.
Aceasta achizitie a Corus, fosta British Steel, va face ca Tata Steel sa fie propulsat de pe locul 65 in topul mondial al producatorilor de otel si ii va intari acesteia pozitia pe piata din Asia. Producatorii de otel vor un control mai mare asupra productiei, pentru a creste astfel puterea de negociere cu clientii si cu furnizorii. Aceasta afacere ar fi a doua cea mai mare din acest an dupa cea realizata de Mittal Steel, odata cu achizitia companiei Arcelor contra sumei de 38,3 miliarde de dolari (30,45 miliarde de euro).
"Orice companie producatoare de otel va trebui sa creasca proportional pentru a tine pasul cu afacerea Mittal-Arcelor, si exact asta a facut Tata Steel", a declarat Jon Thorn, de la India Capital Fund. "Aceasta industrie se va consolida foarte rapid, si daca nu gasesti un partener cu care sa colaborezi, sau pe care sa-l achizitionezi, va fi foarte greu sa faci fata", a mai adaugat el.
Noua companie va avea venituri totale de 24,4 miliarde de dolari (19,40 miliarde de euro), doua treimi din aceasta suma provenind din Europa, conform declaratiilor date de cele doua companii.
Actiunile Corus au scazut cu 5 pence, adica 1%, la bursa din Londra, aducand compania la o valoare de 7,9 miliarde de dolari (6,28 mld. euro). Actiunile Tata Steel au urcat cu 1,2%, la 507,85 rupii (9 euro), la Bursa din Bombay, aducand compania la o valoare de 6,5 miliarde de dolari (5,1 mld. euro).
Oferta din partea Tata Steel "este mai mica decat ne-am fi asteptat pentru a fi acceptata de membrii din consiliul de conducere al companiei Corus", a declarat Richard England, purtatorul de cuvant al Standard Life.
Melissa McVeigh, o purtatoare de cuvant la banca Barclays, care detine circa 7,1% din actiunile Corus, a refuzat sa acorde vreun comentariu. La fel s-a intamplat si in cazul purtatorilor de cuvant din partea Alliance Beinstein Holding si Legal & General Group, ambele detinatoare de actiuni la Corus.
Oferta pentru compania Corus este cea mai importanta miscare realizata de Ratan Tata in ultima perioada de timp.
Din 2000, Tata Steel si Tata Tea, cea de-a doua companie producatoare de ceai din lume, au cheltuit 1,3 miliarde de dolari (1,03 miliarde de euro) pentru achizitia mai multor companii de bauturi de peste Ocean, inclusiv Tetley Group. Tata Steel a achizitionat compania Natsteel, din Singapore, in august 2004, pentru 13 miliarde de rupii (228 mil. euro). In decembrie 2005, a mai achizitionat si compania Millennium Steel din Thailanda, pentru 18,18 miliarde de rupii.
Compania de rating Standard & Poor a declarat pe 19 octombrie ca amploarea acestei achizitii ar putea avea un "impact advers" asupra finantelor companiei Tata. Deutsche Bank si ABN Amro Bank sunt cei care se ocupa de consilierea companiei Tata. Corus este consiliata de Credit Suisse si HSBC.
Dupa realizarea achizitiei, actiunile Corus nu vor mai fi tranzactionate la bursele din Londra si Amsterdam, a declarat un oficial al companiei Tata Steel. Tata vrea sa duca la bun sfarsit achizitia pana la mijlocul lui ianuarie, a mai adaugat el.
Actiunile Corus au crescut cu 16 procente de cand publicatia Business Standard a raportat pe 4 octombrie ca Tata ar putea face o oferta de 580 de pence pe actiune, cu 27% mai mare decat oferta lansata initial.
Tata Steel este detinuta de Tata Group, care a inregistrat vanzari de 22 de miliarde de dolari (17,49 mld. euro) in anul financiar incheiat pe 31 martie 2006, ceea ce echivaleaza cu 2,8% din produsul intern brut al Indiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO