Business Internaţional

Revenirea tarilor emergente sustine bursele

07.06.2009, 15:50 13

Pietele de actiuni din intreaga lume au urmat mult timp evolutia celor din Statele Unite, insa lucrurile s-au schimbat dupa ce a devenit clar ca economiile pietelor emergente vor rezista cel mai bine in fata crizei si-si vor reveni primele, scrie The Wall Street Journal.

Managerii de fonduri care investesc in Statele Unite si pe alte mari piete dezvoltate sunt acum mai atenti ca niciodata la ce se intampla in locuri cum ar fi China si Brazilia.
Rezistenta economiilor emergente, in special China, contribuie la majorarea preturilor la titei la peste 66 dolari pe baril, cat si la avansul preturilor altor marfuri. Aceasta crestere a alimentat la randul sau o revenire a multor actiuni americane din domeniul energiei si al materiilor prime. Unii considera de asemenea ca puterea pietelor emergente sustine si companiile din domeniul produselor de larg consum.
Chiar si dincolo de granite, "ce se intampla in tarile respective este in mod clar foarte important", spune Virginie Masonneuve, din cadrul Schroders Investment Management din Londra.
Cu siguranta, pietele emergente au o evolutie buna in acest an. Indicele MSCI Emerging Markets a urcat cu aproape 40%, in timp ce Dow Jones Industrial Average si Standard & Poor's 500 raman practic neschimbate in ciuda unei reveniri puternice de la minimele pe 12 ani. Efectele au trecut insa dincolo de actiunile pietelor emergente. Pe pietele de energie, China este in centrul atentiei. Pretul titeiului a avansat de la 33,98 $ pe baril pe 12 februarie la peste 66 $ la sfarsitul saptamanii trecute. Cresterea a survenit in pofida datelor ce indica o scadere a cererii de petrol in Statele Unite.
"Daca te concentrezi numai asupra cererii din State, cum multi tind s-o faca, apoi este greu sa justifici dublarea preturilor la petrol in ultimele luni", spune Paul Ting, presedinte al Paul Ting Energy Vision. Datele din China ajuta la explicarea acestei evolutii. Importurile de titei in China au fost cu 13,6% mai mari in aprilie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut si cu 2,3% mai ridicate decat nivelul importurilor din martie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO