Business Internaţional

Nu a mai rezistat: Regina Marii Britanii, unul dintre cei mai influenţi lideri politici din ultimul secol, a murit la 96 de ani. Prinţul Charles devine regele Charles al III-lea. ”Good night, ma'am”, titlul pus de cel mai mare ziar din Anglia, The Sun. Mesaje marilor lideri europeni. Ce urmează după moartea reginei?

Nu a mai rezistat: Regina Marii Britanii, unul dintre cei...

Autor: Răzvan Botea

08.09.2022, 20:31 13208

UPDATE: Regele Charles are 73 de ani şi este primul copil al Reginei Elisabeta a II-a şi al Prinţului Philip.

Ultima dată a fost în România anul acesta, în luna mai, când a lansat, la Sibiu, cel mai mare proiect transfontalier de reîmpădurire din Europa.

Pentru că pandemia l-a reţinut în ţară, Charles a ţinut să vorbească la revenirea în România, în limba poporului pe care îl vizitează şi despre care vorbeşte tot timpul cu admiraţie.

„Excelenţele voastră, doamnelor şi domnilor, este o mare bucurie să mă aflu din nou în România după 3 ani de absenţă. Gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă”, a spus Charles, la ultima vizită în România.

Prinţul Charles a ajuns pentru prima dată în localităţile din sudul Transilvaniei în primăvara anului 1998. A iubit de atunci România, poate şi dintr-o drqagoste faţă de familia strămoşească, pentru că există şi o legătură de sânge: contesa Claudia Rhedey, născută în 1812 la Sângeorgiu de Pădure, este stră-stră-stră bunica Prinţului de Wales.

„Este ultimul colţ al Europei în care se poate observa o sustenabilitate reală, o rezilienţă completă şi menţinerea unui întreg ecosistem”, spunea Regele Charles despre România.

„Am ajuns să apreciez şi să cunosc atât de multe despre România, moştenirea ei istorică excepţională şi neîntrecuta ei biodiversitate, întinsele ei păduri mixte şi încântătoarele ei privelişti. Am vizitat multe locuri, dar sunt multe altele pe care vreau să le explorez. România este o ţară uimitor de diversă, de la Delta Dunării, cea mai mare şi mai sălbatică zonă umedă a Europei, la pădurile, izvoarele şi mănăstirile Bucovinei, Moldovei şi Maramureşului, colinele Apusenilor sau întinderile nelocuite ale Harghitei, colecţiile nepreţuite din muzeele Bucureştiului sau frumuseţea sălbatică a defileului Porţile de Fier, castelele, munţii şi satele săseşti ale Transilvaniei sau văile retrase ale Banatului şi Crişanei. Moştenirea istorică a României se întinde în trecut până la fortăreţele dacilor şi cetăţile greceşti Histria şi Argamum. (...) România ocupă un loc deosebit în inima mea.Îl număr printre strămoşii mei pe Vlad Ţepeş, ceea ce ar putea explica de ce, în fiecare vizită, o paarte din mine se simte acasă”, spune cel devennit Charles al III-lea, Regele Marii Britanii.

UPDATE: A fost cel mai longeviv şef de stat din lume şi una dintre cele mai respectate personalităţi la nivel mondial, spune despre Regina Elisabeta preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

„Am aflat cu profundă tristeţe de trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. A fost cel mai longeviv şef de stat din lume şi una dintre cele mai respectate personalităţi la nivel mondial. Transmit sincere condoleanţe familiei regale şi poporului britanic”, a scris joi seara pe Twitter Ursula von der Leyen.

Preşedinta CE spune că Regina a fost o martoră la război şi reconciliere în Europa şi dincolo de ea, precum şi la transformări profunde ale planetei şi societăţilor noastre.
„Ea a fost o lumină călăuzitoare pe parcursul acestor schimbări, fără a înceta niciodată să dea dovadă de un calm şi o dedicare care au dat putere multora”, adăugat ea.

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franţei, o regină a inimii care şi-a lăsat amprenta asupra ţării sale şi a secolului său”, susţine Emmanuel Macron.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit, joi, la vârsta de 96 de ani la castelul Balmoral din Scoţia. Decesul a survenit după o înrăutăţire a stării de sănătate a reginei, anunţată de Casa Regală joi dimineaţă.

Toată familia regală i-a fost alături în momentul decesului.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre decesul Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. În numele poporului ucrainean, transmitem sincere condoleanţe familiei regale, întregului Regatul Unit şi Commonwealth-ului pentru această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi”, a fost mesajul transmis pe Twitter de Volodimir Zelenski.

Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea. O admiraţie durabilă pentru Regina Elisabeta a II-a a unit oamenii din întregul Commonwealth. Cele şapte decenii ale domniei sale istorice au fost martorele unei epoci de progres uman fără precedent şi ale unui progres al demnităţii umane. Ea a fost primul monarh britanic cu care oamenii din întreaga lume au putut simţi o legătură personală şi imediată - fie că au auzit-o la radio când era o tânără prinţesă vorbindu-le copiilor din Regatul Unit, fie că s-au adunat în jurul televizoarelor pentru încoronarea ei, fie că au urmărit pe telefon ultimul ei discurs de Crăciun sau Jubileul de platină. Iar ea, la rândul ei, şi-a dedicat întreaga viaţă în slujba lor”, se arată în mesajul lui Jill şi Joe Biden, postat pe site-ul oficial al Casei Albe, după decesul Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii.
Familia Biden vorbeşte şi despre susţinerea pe care Regina Elisabeta a avut-o din partea soţului ei, prinţul consort Phillip.


„Susţinută de iubitul ei prinţ Philip timp de 73 de ani, regina Elisabeta a II-a a condus întotdeauna cu graţie, cu un angajament de nezdruncinat faţă de datorie şi cu puterea incomparabilă a exemplului ei. Ea a îndurat pericolele şi privaţiunile unui război mondial alături de poporul britanic şi i-a mobilizat în timpul devastării unei pandemii globale pentru a privi spre zile mai bune. Prin dedicarea sa faţă de patronatele şi organizaţiile caritabile pe care le patronează, a sprijinit cauze care au ridicat oamenii şi au extins oportunităţile. Manifestând prietenie şi respect faţă de naţiunile nou-independente din întreaga lume, ea a înălţat cauza libertăţii şi a încurajat legături durabile care au contribuit la consolidarea Commonwealth-ului, pe care l-a iubit atât de mult, într-o comunitate care să promoveze pacea şi valorile comune. Regina Elisabeta a II-a a fost o femeie de stat de o demnitate şi o constanţă de neegalat, care a aprofundat alianţa fundamentală dintre Regatul Unit şi Statele Unite. Ea a contribuit la a face ca relaţia noastră să fie specială”, se mai arată în mesaj.

Cine fost Elisabeta a II-a a Marii Britanii: A avut cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanică şi a doua din lume

Prinţul Charles, dar şi fiii lui, William şi Harry, au mers azi la castelul Balmoral, imediat ce s-a aflat de starea Reginei. Regina a avut patru copii. Toţi i-au fost alături la Castelul Balmoral, reşedinţa sa din Scoţia, unde Regina s-a retras în ultima perioadă.

Protocolul regal este clar în astfel de cazuri : Lansarea „Operaţiunii London Bridge” înseamnă automat că Regina a murit şi în aceeaşi zi Charles devine Rege.

Dar durerea britanicilor nu ţine de protocol. Mii de oameni s-au adunat pentru a se ruga şi pentru a-şi îşi iau rămas bun de la cea mai iubită regină.

Regina Elisabeta este singurul suveran care a ajuns la 70 de ani de domnie.

Cine a fost Elisabatea a II-a.

Britanicii o cunosc, practic, pe Elisabeta a II-a încă de când s-au născut. A fost o regină a istoriei, a trecutului şi a prezentului, cel mai longeviv monarh, cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit.

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut în 21 aprilie 1926, fiind primul copil al viitorului rege George al VI-lea. Mama ei făcea parte dintr-o familie străveche nobiliară, care deţinea cele mai întinse domenii din Scoţia. 

Prinţesa Elisabeta a II-a a venit la tron într-o perioadă dificilă a Marii Britanii.

Elisabeta a II-a, Elisabeta Alexandra Maria, oficial Elisabeta a II-a, prin harul lui Dumnezeu, Regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a celorlalte tărâmuri şi teritorii ale sale, conducătoarea Commonwealth-ului, Apărătoarea Credinţei (născută în 21 aprilie 1926, Londra, Anglia), este regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din 6 februarie 1952. În 2015 a depăşit-o pe Victoria şi a devenit cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, scrie enciclopedia oficială Britannica.

Elisabeta a fost fiica mai mare a Prinţului Albert, duce de York, şi a soţiei sale, Lady Elisabeta Bowes-Lyon. Fiind copil al unui fiu mai mic al regelui George al V-lea, tânăra Elisabeta avea puţine perspective de a accede la tron ​​până când unchiul ei, Eduard al VIII-lea (duce de Windsor), a abdicat în favoarea tatălui ei la 11 decembrie 1936. În acel moment, tatăl ei a devenit regele George al VI-lea şi ea a devenit moştenitoarea tronului.

Ca adolescentă, Elisabeta nu a stat deoparte când ţara a avut nevoie de ea în Primul Război Mondial. A fost şofer pe ambulanţă.

În 1947, când avea 21 de ani, a susţinut primul său discurs către Commonwealth: „Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii”.

La începutul anului 1947, prinţesa Elisabeta a plecat cu regele şi regina în Africa de Sud. După întoarcerea ei, a fost anunţat logodna ei cu vărul ei îndepărtat, locotenentul Philip Mountbatten al Marinei Regale, fostul Prinţ Philip al Greciei şi Danemarcei. Căsătoria a avut loc la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947.

În vara anului 1951, starea de sănătate a regelui George al VI-lea a intrat într-un declin grav, iar Prinţesa Elisabeta l-a reprezentat la Trooping the Colour şi în diferite alte ocazii de stat.

Pe 7 octombrie 1951, ea şi soţul ei au pornit într-un turneu de mare succes în Canada şi Washington, D.C. Pe drum, la Sagana, Kenya, au primit vestea despre moartea regelui. Elisabeta, acum regină, a zburat imediat înapoi în Anglia. Primele trei luni ale domniei ei, perioada de doliu deplin pentru tatăl ei, au trecut într-o izolare relativă.

Elisabeta şi Philip au avut patru copii. Primul a fost moştenitorul tronului, prinţul Charles, născut la un an după nuntă. Au urmat Anne, Andrew şi Edward. Regina are 8 nepoţi şi 12 strănepoţi.

A trăit o viaţă pentru monarhie şi pentru britanici, dar şi stropită cu scandalurile. Dar cel mai controversat a fost cel legat de moartea prinţesei Diana, un eveniment care a lăsat urme adânci în familai reglă britanică şi a zdruncinat serios monarhia. Tăcerea Palatului Buckingham nu a fost niciodată uitată.

Nu doar Charles a divorţat, ci şi alţi doi copii reginei. Practic, astăzi doar mezinul Eduard nu este divorţat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO