Business Internaţional

Rezultate indecise în alegerile parlamentare din Bulgaria

GERB, partidul de guvernământ, a obţinut 31% din voturi, iar socialiştii din opoziţie 27%. Foto: AFP

GERB, partidul de guvernământ, a obţinut 31% din voturi, iar socialiştii din opoziţie 27%. Foto: AFP

13.05.2013, 18:42 96

Alegerile legislative din Bulgaria nu au adus victoria clară niciunei formaţiuni politice, principale partide, cel conservator, aflat acum la guvernare, şi cel socialist câştigând 31%, respectiv 27% din voturi, insuficient pentru a forma individual un nou guvern.

Conservatorii de la GERB au câştigat alegerile cu toate că fostul premier Boiko Borisov, fondatorul partidului, şi-a dat demisia în luna februarie din cauza unor ample proteste de stradă legate de creşterea facturilor la utilităţile publice, standardele scăzute de viaţă – Bulgaria este cea mai săracă economie din UE – şi sistemul politic corupt. Partidul etnicilor turci MRF a primit 9% din voturi, iar formaţiunii naţionaliste Attack i-au revenit aproximatic 7,5% din sufragii, potrivit agenţiei Thomson Reuters.

Liderul socialist Serghei Stanişev, sigur că GERB nu va putea forma un guvern, a anunţat că este pregătit că discute cu liderii MRF, ai Attak şi ai altor formaţiuni pentru a forma o alianţă de guvernare astfel încât să fie evitate noi proteste.

„Prima misiune este de a scoate GERB de la putere“, a spus Stanişev. MRF a primit cea mai mare parte a voturilor bulgarilor din străinătate, potrivit Novinite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO