Business Internaţional

România s-a calificat în grupele principale la Campionatul Mondial de handbal feminin

România s-a calificat în grupele principale la...

Autor: Rafael Hekman

03.12.2023, 20:26 215

Echipa naţională de handbal feminin a României a învins duminică reprezentativa Serbiei, cu scorul de 38-28 (19-13), şi şi-a asigurat prezenţa în grupele principale ale competiţiei ce are loc în Danemarca, Suedia şi Norvegia. Eliza Buceschi a fost declarată jucătoarea meciului. 

După un început de meci în forţă, România a reuşit să câştige două meciuri din două jucate la campionatul mondial, obţinând un loc în turul principal cu victoria categorică cu 38:28 în faţa Serbiei.

După cele 44 de goluri marcate împotriva Chile în primul meci, în urma căreia România a ajuns în fruntea clasamentului pentru cel mai mare număr de goluri marcate în competiţie, trupa lui Florentin Pera s-a concentrat pe meciul cu Serbia, primul test real în competiţie, în condiţiile în care Serbia a avut o pretaţie foarte bună împotriva Danemarcei, cedând cu 21:25, după ce a condus cu două goluri, 19:17, cu 10 minute înainte de final.

În acel meci, Serbia a oferit o apărare solidă, ceea ce nu a fost cazul în prima repriză a celui de-al doilea meci de la Campionatul Mondial feminin IHF 2023, România conducând în cea mai mare parte a primelor 30 de minute.

În timp ce apărarea Serbiei a avut o prestaţie slabă, România a avut nevoie de doar 21 de minute pentru a înscrie 17 goluri, exact câte a primit Serbia în faţa Danemarcei în 50 de minute. Principalele responsabile au fost Sonia Seraficeanu şi Eliza Buceschi.

Abia după ce Serbia şi-a schimbat portarii, Molli Kubina înlocuind-o pe Marija Čolić, apărarea sârboaicelor a început să funcţioneze, România reuşind să înscrie doar două goluri în ultimele opt minute şi 51 de secunde ale primei reprize.

Totuşi, România, care a condus cu până la opt goluri în prima repriză, a intrat cu un avans de şase goluri la pauză, 19:13, fiind într-o poziţie confortabilă pentru a-şi asigura calificarea în turul principal cu a doua victorie din tot atâtea meciuri.

Exceptând un început slab de repriză secundă, când apărarea Serbiei a părut mai puternică şi a reuşit să oprească atacul tricolorelor, România a controlat meciul. Echipa lui Florentin Pera a părut şi-a păstrat calmul chiar şi atunci când Serbia a redus diferenţa la trei goluri, 22:19, revenind cu un parţial de 4:0 fără replică între minutele 39 şi 43, care s-a dovedit a fi decisiv.

Acest interval de patru minute fără gol din partea Serbiei s-a dovedit a fi momentul crucial al meciului, determinând un time-out al echipei antrenorului Uros Bregar, prea puţin şi prea târziu, deoarece România s-a dovedit mai puternică în cele din urmă, chiar şi fără Cristina Neagu, încă retrasă din lot din cauza unei accidentări.

În schimb, Eliza Buceschi (opt goluri) şi Sonia Seraficeanu (şapte goluri) au fost cele mai bune marcatoare ale României, în timp ce atacul Serbiei a plătit preţul pentru prea multe mingi pierdute în atac, 14, faţă de doar 4 ale României, diferenţa ajungând la zece goluri la fluierul final, 38:28.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO