Business Internaţional

România urcă trei poziţii în clasamentul libertăţii economice, pe locul 59, sub Albania şi înaintea Bulgariei

România urcă trei poziţii în clasamentul libertăţii economice, pe locul 59, sub Albania şi înaintea Bulgariei

Unul dintre criteriile după care este evaluată libertatea economică este libertatea fiscală

Autor: Ioana Nita

11.01.2013, 00:03 426

România ocupă locul 59 în ediţia de anul acesta al clasamentului privind libertatea economică realizat de presti­gioasa instituţie americană Heritage Foundation, în creştere cu trei poziţii faţă de 2012.

România a înregistrat "îmbunătăţiri în gestionarea cheltuielilor bugetare şi în privinţa libertăţii pieţei muncii, ceea ce compensează reducerea libertăţii în faţa corupţiei", explică Heritage Foundation ascensiunea din clasament.

România a obţinut un punctaj de 65,1, cu 0,7 puncte mai mare decât anul trecut.

"Tulburările financiare şi economice de la nivel mondial au forţat economia României să facă ajustări structurale drastice. În pofida instabilităţii politice, România a implementat reformele nece­sare pe piaţa muncii şi reduceri de cheltuieli bugetare. De asemenea, Ro­mânia, care încă se reface după şocul crizei, are în continuare ca prioritate resta­bilirea sustenabilităţii fiscale şi conso­lidarea competitivităţii econo­mice", se arată în analiza instituţiei americane.

În plus, tranziţia din România spre o economie de piaţă mai flexibilă este susţinută de abilitatea ţării de a se menţine deschisă comerţului interna­ţional şi de eficienţa reglementărilor din mediul de afaceri.

Cu toate acestea, corupţia, exacerbată de un sistem judiciar relativ ineficient, subminează fundamentele libertăţii economice şi perspectivele de dinamică ale creşterii economice pe termen lung.

La capitolul libertate economică, situaţia se prezintă aproximativ la fel şi pentru statele vecine, Polonia (locul 57) situându-se cu două poziţii mai sus faţă de România, care este încadrată de Albania şi Bulgaria. Economia Ungariei este considerată cea mai liberă dintre cele est-europene, ţara fiind clasată pe locul 48. Aceste cinci ţări sunt incluse în categoria "libertăţii moderate".

În coada clasamentului ţărilor din regiune se află Ucraina (locul 161), aceasta fiind încadrată în categoria economiilor reprimate.

Pe primele trei poziţii s-au situat, la fel ca anul trecut, Hong Kong, Singapore şi Australia. Deşi scorul obţinut anul acesta de Hong Kong, 89,3 puncte, este mai mic cu 0,6 puncte decât cel din 2012, ţara îşi păstrează locul în fruntea clasamentului pentru a 19-a oară consecutiv.

În studiul Heritage Foundation sunt analizate 185 de ţări prin intermediul a 10 indicatori economici - drepturile de proprietate, corupţia, libertatea fiscală, cheltuieli guvernamentale, libertatea în afaceri, libertatea pieţei muncii, libertatea monetară, libertatea comerţului, libertatea investiţiilor şi libertatea financiară. Aceştia sunt grupaţi apoi în patru categorii: statul de drept, libertatea faţă de intervenţia statului, eficienţa reglementărilor şi statutul de piaţă deschisă. Datele analizate acoperă perioada dintre a doua jumătate a anului 2011 şi prima jumătate a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO