Business Internaţional

Ruşi, americani, chinezi, prieteni sau duşmani, nimeni nu rezistă tentaţiilor oazei financiare din Abu Dhabi

Ruşi, americani, chinezi, prieteni sau duşmani, nimeni...

Autor: Catalina Apostoiu

01.06.2023, 00:06 965

Nume de răsunet ale elitei fi­nanciare mondiale iau cu asalt Abu Dhabi, ale cărui fonduri suverane au sub supraveghere peste 1.200 miliarde de dolari, atraşi de taxele scăzute, conectivitatea internaţională şi un stil de viaţă confortabil, scrie Bloomberg.

La începutul acestei luni, emi­ratul a anunţat că intenţionează să extindă zona financiară liberă Abu Shabi Global Market de zece ori pentru a o transforma într-unul din­tre cele mai mari districte financiare ale lumii.

Magnatul rus din domeniul oţe­lului Vladimir Lisin este ultimul busi­nessman de renume care a înfiinţat o serie de birouri şi SPV-uri noi. Preşedintele miliardar al celui mai mare producător de oţel al Rusiei Novolipetsk Steel, a înregistrat mai multe birouri în emiratul bogat în petrol în această lună şi a creat două SPV-uri în ADGM.

Acestea se adaugă celor patru entităţi înfiinţate în zona financiară liberă la începutul acestui an.

Miliardarul din sectorul fondu­rilor de hedging Ray Dalio înfiinţea­ză de asemenea o succursală a com­paniei sale în însoritul oraş-stat. Goldman Sachs Group, firma de in­vestiţii Brevan Howard Asset Ma­nagement şi firma franceză de pri­vate equity Ardian intenţionează la rândul lor să deschidă birouri în cadrul ADGM.

ADGM a încheiat de asemenea în ultimii ani parteneriate semnifica­ti­ve cu peste 100 de instituţii chine­zeşti importante, potrivit Emirates State Agency. Printre acestea se numără Peole’s Bank of China, Shanghai Stock Exchange, China Everbright Group şi China National Nuclear Corporation.

Oficialii zonei financiare libere ADGM au anunţat recent că vor extinde zona de zece ori ca parte a eforturilor de a transforma sectorul financiar într-un contributor major la creşterea economiei emiratului.

Anul trecut, sectoarele non-oil au reprezentat jumătate din PIB-ul emiratului, notează Reuters.

Extinderea centrului financiar internaţional al capitalei Emiratelor Arabe Unite vine în contextul în care emiratele concurează cu Arabia Saudită în deschidere rapidă pentru a deveni destinaţia preferată pentru activitate economică într-o regiune care se luptă să se diversifice dincolo de petrol.

Abu Dhabi intenţionează să-şi crească exporturile nonpetroliere cu 143% la 178,8 miliarde de dirhami (45,31 miliarde de euro) până în 2031.

Conform thenationalnews.com, su­prafaţa geografică a ADGM se ri­di­că la 1438 de hectare, în zonă ope­rează 1400 de entităţi, forţa de muncă se ri­dică la 11.000 de oameni, iar numă­rul licenţelor emise în 2022 este de 5.546.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Activele în administrare au crescut cu 56% anul trecut.

Amiratele Arabe Unite încearcă să atragă mai multe companii ca parte a strategiei de diversificare economică, anunţând o serie de noi măsuri, cum ar fi acorduri de comerţ liber cu diverse ţări.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO