Business Internaţional

Rusii de la Gazmetall fac achizitii in Ucraina

21.02.2007, 19:27 17

Gazmetall, firma rusa din sectorul minereului de fier si otelului detinuta in proportie de 50% de catre miliardarul rus Alisher Usmanov, poarta in prezent discutii despre o eventuala fuziune cu Industrial Union of Donbass din Ucraina, scrie The Moscow Times. Presa din Rusia arata ca in urma unei posibile fuziuni dintre cele doua firme ar putea rezulta o companie cu o valoare cuprinsa intre 17 si 20 miliarde de dolari.
Kommersant, detinut de acelasi miliardar rus, a citat o sursa ucrainiana declarand ca cele doua firme au semnat saptamana trecuta o scrisoare de intentie si ca discutiile sunt intr-o faza avansata. Firma ce ar rezulta in urma fuziunii dintre cele doua firme ar fi controlata de Gazmetall.
"Astfel de negocieri sunt in curs, insa acestea nu sunt singurele discutii in care este implicata compania", a declarat o sursa din apropierea Gazmetall.
Serviciul de presa al Metalloinvest, compania care administreaza activele Gazmetall, a confirmat faptul ca au loc discutii cu Industrial Union of Donbass cu privire la o varietate de aspecte. Acesta nu a precizat despre ce fel de aspecte este vorba.
Oficialii de la sediul companiei Industrial Union of Donbass din orasul Donetsk aflat in estul Ucrainei au refuzat sa comenteze.
Conform Vedomosti, in urma posibilei fuziuni ar rezulta o companie cu o productie anuala de otel de 20 de milioane de tone. Gazmetall controleaza Urals Steel si Oskol Electrometallurgical Plant, iar cele doua facilitati de minereu de fier pe care le detine, Lebedinski si Mihailovski, o plaseaza pe primul loc in topul celor mai mari companii miniere din sectorul minereului de fier din Rusia. Industrial Union of Donbass, sau IUD, este a doua mare companie a Ucrainei si detine trei fabrici de otel pe piata locala, Dneprovski, Alchevsk si Kramatorsk. In acelasi timp, compania detine fabricile Dunaferr si DAM Steel din Ungaria si fabrica Czestochowa din Polonia.
"IUD si Gazmettal au cazut de acord sa-si consolideze cooperarea pe probleme de ordin financiar, comercial, legate de investitii si strategie", a declarat directorul general al Gazmetall, Maxim Basov, citat de Vedomosti. Basov a declarat pentru Kommersant ca cele doua companii au creat grupuri de lucru care sa analizeze posibilitatile de integrare. "In urmatoarele cateva luni, concluziile si recomandarile urmeaza a fi prezentate actionarilor ambelor companii", a declarat Basov.
Vedomosti l-a citat pe vicepresedintele IUD Alexander Pilipenko spunand ca firmele s-au pus de acord in ceea ce priveste materia prima, Gazmetall urmand sa aprovizioneze IUD cu concentrat de minereu de fier incepand cu sfarsitul primului trimestru. Cooperarea s-ar putea extinde intr-o fuziune, a mai declarat Pilipenko, citat de Vedomosti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO