Business Internaţional

Rusii de la Gazprom au obtinut un profit net de 17 miliarde de euro

02.07.2008, 16:55 15

Compania rusa Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a inregistrat o crestere a profitului net de 7,3% in 2007, in ciuda rezultatelor mai slabe din al patrulea trimestru, scrie The Wall Street Journal.
Profitul net al companiei a crescut in 2007 pana la 658 de miliarde de ruble (28,1 miliarde de dolari, 17,8 miliarde de euro) fata de cele 613,3 miliarde de ruble (26,1 miliarde de dolari, 16,5 miliarde de euro) in 2006.
Vanzarile au crescut cu 11%, pana la 2.390 de miliarde de ruble (101,8 miliarde de dolari, 64,6 miliarde de euro) pe fondul cresterii preturilor atat catre consumatorii interni, cat si al cresterii preturilor la exporturi.
Costurile operationale au crescut cu 24% pana la 1.689 miliarde de ruble (71,9 miliarde de dolari, 45,6 miliarde de euro) in 2007 in mare parte din cauza preturilor mai mari impuse de tarile din Asia pentru aprovizionarea cu gaze.
De asemenea, cresterea salariului mediu al angajatilor companiei, precum si cresterea numarului de angajati, au contribuit la cresterea costurilor operationale anul trecut.
Desi Gazprom nu a facut inca publice datele pentru al patrulea trimestru, analistii estimeaza ca performantele companiei in aceasta perioada au fost dezamagitoare.
Analistii au declarat ca rezultatele din al patrulea trimestru au reusit sa depaseasca asteptarile numai datorita unor elemente speciale, pe care compania a refuzat sa le identifice.
"Profitul net a depasit asteptarile pietei, dar acest lucru se datoreaza numai catorva elemente pe care analistii nu le-au luat in calcul", a declarat Pavel Kushnir, analist la Deutsche Bank din Moscova.
"Rezultatele obtinute de companie din operatiunile obisnuite au fost foarte slabe", a adaugat analistul. Actiunile Gazprom si-au revenit dupa ce au pierdut peste 15% din valoare la inceputul anului, cand investitorii au fost nevoiti sa vanda actiuni ale companiilor de pe pietele emergente din cauza crizei economice din Statele Unite.
La inceputul acestei saptamani, actiunile Gazprom erau cotate la valoarea de 341 ruble (14,5 dolari, 9,21 euro), in crestere cu 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO