Business Internaţional

Ruşii profită de dificultăţile băncilor vestice pentru a le cumpăra operaţiunile din Europa de Est

Ruşii profită de dificultăţile băncilor vestice pentru a le cumpăra operaţiunile din Europa de Est

Alessandro Profumo

Autor: Bogdan Cojocaru

30.05.2011, 23:44 597

Băncile ruseşti vor să profite de slă­biciunile financiarepro­vocate de criză unora din instituţiile de credit din Europa deVest pentru a face achiziţii în Europa Centrală şi de Est, scrieFinancial Times.

În aprilie, presa rusă a indicat că Sber­bank, cea mai marebancă din Rusia, va prelua toate activele Volksbank Interna-tionaldin Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Volksbank România, ceamai mare subsidiară a grupului austriac. Sberbank vrea săfolosească Austria ca pistă de lansare spre Europa.

Banca a studiat, de asemenea, posi­bilitatea unor injecţii decapital în Raiffeisen Bank International, potrivit unor surseapropiate situaţiei. Grupul austriac a anun­ţat însă că ar putea"exclude" o astfel de tranzacţie.

Un director al Sberbank a declarat pen­tru publicaţia rusăVedomosti că extinderea ar putea începe în viitorul apropiat.Ana­liştii apreciază că băncile austriece se numără printre cel maislab capitalizate din Europa, unele dintre acestea riscând să piceluna viitoare testele de stres ale Uniunii Europene.

Febra cumpărăturilor a cuprins şi a doua mare bancă din Rusia, VTB.Directorul executiv al băncii Andrei Kostin a declarat că strategiasa are la bază politica de creştere prin achiziţii urmată deSantander şi Citigroup.

"Ne vom dezvolta organic, dar dacă vedem o oportunitate, vomprofita. Ne concentrăm în principal pe Rusia, apoi pe ComunitateaStatelor Independente", a spus Kostin, el considerând că extindereaîn vestul Europei nu este o idee bună.

Multe dintre băncile Europei de Est aparţin unor grupuri din Vestcare au avut de suferit în timpul crizei financiare.

Richard Hainsworth, şeful RusRating, o agenţie independentă derating bancar din Rusia, a avertizat că orice proces de achiziţiear putea fi lent în cazul Sberbank. "Decizia de achiziţie ar urmasă treacă prin procesul de aprobare de către guvern, iar acestaimplică birocraţie şi mult timp. Dar aceasta nu înseamnă că nu s-arputea întâmpla", a spus el.
Oficialii Sberbank şi VTB, ambele controlate de stat, recunosc căistoria rusă face dificilă din punct de vedere politic extindereaîn anumite părţi din Europa de Est, în special în Polonia, unde maimulte bănci aparţin victimelor crizei, printre care KBC din Belgia,ING din Olanda şi BCP Millennium din Portugalia. Forţată deautorităţi, Allied Irish şi-a vândut anul trecut operaţiunilepoloneze către San­tander.

Băncile est-europene este de aşteptat să se relanseze puternic anulacesta, iar analiştii estimează o creştere de până la 15% acreditării în regiune şi revenirea profitabi­lităţii la nivelurileanterioare crizei.

În ceea ce priveşte achiziţia operaţiu­nilor din Est ale Volksbank,banca rusă Sberbank nu va cumpăra şi operaţiunile din România aleaustriecilor pentru a nu fi obligată să consolideze aici toateafacerile din UE, pentru că Volksbank România ar fi fost cea maimare bancă din portofoliu. Astfel, BNR urma să fie principalainstituţie de autorizare şi supraveghere a afacerilor Sberbank înEuropa Centrală şi de Est. Pe lângă România, VolksbankInternational mai operează în Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia,Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Ucraina.

Volksbank International, divizia inter­na­ţională a grupuluiaustriac Volksbank AG, deţinea în România la finele anului tre­cutactive de 4,8 miliarde de euro, dintr-un total de 13,7 miliarde deeuro.


Sberbank a adus un expert în extindere

Sberbank l-a cooptat recent în boardul ei pe Alessandro Profumo(foto), fostul şef al grupului bancar italian UniCredit,unul dintre principalii jucători pe piaţa bancară est-europeană.Profumo, care a făcut din banca italiană cel mai mare creditor dinEuropa Centrală şi de Est, studiază atent oportunităţile de care arputea profita Sberbank în această regiune, cu un interes în specialpentru active din statele baltice şi Kazahstan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO