Business Internaţional

S-a spart si bubble-ul de pe piata ziarelor americane

11.12.2008, 16:07 16

Intrarea in faliment a Tribune, unul dintre cei mai importanti publisheri americani, este cea mai recenta si mai clara dovada ca industria americana a ziarelor resimte efectele volumului imens de achizitii din anii 2006 si 2007 realizate in ceea ce s-a dovedit a fi cea mai nepotrivita perioada pentru cumparatori, chiar inainte ca segmentul sa intre intr-un declin dramatic, scrie International Herald Tribune.

Ziarele ar avea oricum de suferit. Migrarea constanta a advertiserilor si cititorilor dinspre editiile tiparite catre internet a capatat o amploare uriasa in acest an de recesiune. Majoritatea ziarelor sunt in continuare profitabile, insa marjele scad cu rapiditate, in conditiile in care industria a pierdut aproximativ 15% din veniturile din publicitate in acest an.
Insa publisherii cu cele mai mari probleme se afla in aceasta situatie in mare parte pentru ca au atras finantare considerabila pentru a achizitiona ziare, adesea la preturi "umflate", cele mai mari din tranzactiile respective fiind incheiate in 2006 si la inceputul anului 2007.
Tranzactia in care a fost implicata Tribune a fost cea mai ampla, 8,2 miliarde de dolari pentru a transforma in companie privata o firma ale carei active includ The Los Angeles Times, The Chicago Tribune si 23 de posturi de televiziune, o tranzactie ce aproape a triplat datoriile companiei.
In anul dinaintea anuntarii tranzactiei, McClatchy Company a achizitionat Knight Ridder, incluzand ziare ca The Miami Herald si The Kansas City Star; MediaNews Group a cumparat mai multe ziare, printre care The San Jose Mercury News si The Pioneer Press din St. Paul; investitori din Philadelphia au cumparat The Inquirer si The Daily News; o firma de private equity, Avista Capital Partners, a achizitionat The Star Tribune din Minneapolis. Companii mai mici ca GateHouse Media au cumparat mai multe ziare locale.
Daca aceste tranzactii ar putea fi anulate, "segmentul ar fi in continuare in impas", spune John Puchalla, vicepresedinte si senior analist in cadrul Moody's Investors Service.
"Situatia nu ar fi fost diferita", spune acesta. "Ziarele ar fi fost totusi mai putin vulnerabile. Cu zece, pana la 15 ani in urma, majoritatea ziarelor aveau datorii destul de scazute. In ultimii ani, insa, unele companii au mers prea departe."
Majoritatea ziarelor merg pe un profit operational (EBITDA) de 10%, pana la 20% din venituri. Nivelul este mai scazut fata de 20-30% la mijlocul deceniului, dar tolerabil.
The Star Tribune, ziarele din Philadelphia si Journal Register Company, publisher al The New Haven Register, si-au suspendat toate platile in contul datoriilor si incearca sa se puna de acord asupra unor noi conditii cu creditorii. Directorii ziarului din Minneapolis vorbesc de faliment.
McClatchy si MediaNews au reusit sa ajunga la niveluri mai bune ale datoriilor, insa au fost si ele nevoite sa negocieze noi conditii cu creditorii. Ratingurile de credit ale tuturor publisherilor monitorizati de principalele agentii de rating au fost reduse sub investment grade.
"Cred ca vor creste presiunile asupra acestor companii si vor aparea noi falimente", a declarat Dave Novosel, senior analist in cadrul Gimme Credit, o firma de cercetare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO