Business Internaţional

Salariile din Europa de Est rămân în urma inflaţiei în pofida penuriei de forţă de muncă. Principalul motor de creştere este majorarea salariului minim

Salariile din Europa de Est rămân în urma inflaţiei...

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2022, 22:46 213

În Polonia, rata şomajului s-a menţinut în luna octombrie la acelaşi nivel ca în septembrie şi totuşi, economiştii avertizează că situaţia se va deteriora în curând.

În opinia acestora, nu ar trebui să existe teama unor disponibilizări în masă, dar vor exista mult mai puţine oportunităţi pentru schimbarea job-urilor şi prin urmare salariile nu vor mai creşte, relatează Warsaw Business Journal.

Birourile de ocupare a forţei de muncă din Polonia au primit 88.500 oferte de locuri de muncă în octombrie, cu 11% mai puţine decât în septembrie şi cu 26,9% în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Drept urmare a perfor­manţei economice slabe, angajările vor fi puse pe pauză. Diminuarea oportu­ni­tăţilor va face mai dificilă schimba­rea joburilor pentru obţi­nerea de majorări salariale. Ne aşteptăm ca salariile să crească vizibil mai lent decât inflaţia“, se arată într-un comentariu al Institutului Economic Polonez.

Creşterea salariilor s-a situat sub aşteptări în octombrie, în condi­ţiile în care companiile se pregătesc pentru o încetinire a economiei şi o majorare puternică a salariului minim anul viitor. După un început bun de an, o încetinire a cererii de locuri de muncă este evidentă în multe seg­mente ale economiei poloneze, no­tează analiştii ING.

În termeni reali, salariile sunt în scădere aproape continuă din aprilie, iar acest lucru nu se va schimba nici în 2023, anticipează aceştia.

Trendul rezultă deja într-o cerere de consum mai slabă, iar acesta este unul din motivele cheie pentru încetinirea creşterii PIB pe care aceştia o previzionează pentru anul viitor.

Potrivit analiştilor ING, din perspectiva penuriei structurale de locuri de muncă, piaţa poloneză a muncii ar trebui să se ajusteze prin intermediul unei dinamici mai reduse a salariilor mai degrabă decât prin reduceri ale numărului de locuri de muncă.

În ceea ce priveşte Ungaria, salariile brute medii au avansat cu un ritm anual de 17,5% în septembrie, după o creştere de 16,5% consemnată în august, relevă datele biroului central de statistică al ţării, potrivit Reuters.

Creşterea salariilor a fost alimentată de o majorare a salariului minim, cât şi de majorările salariale programate anterior, indică biroul.

Inflaţia din Ungaria a depăşit 20%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO