Business Internaţional

Salariul minim propus de Merkel înfurie patronatele din Germania

Salariul minim propus de Merkel înfurie patronatele din...

Autor: Andrei Cîrchelan

01.12.2013, 17:08 8073

“Poate nu a fost ceva intenţionat dar au anulat toate acordurile din ultimii ani care vizau finanţarea permanentă şi solidă a pensiilor publice”, a declarat Ingo Kramer, preşedintele BDA, confederaţia patronatelor germane, citat de cotidianul britanic.

Partidul cancelarului german Angela Merkel a încheiat recent un acord cu principalul partid de opoziţie, pentru formarea unei „mari coaliţii” de guvernare. Planurile economice puse la punct în cadrul acordului vizează introducerea primului salariu minim pe economie din istoria modernă a Germaniei, de 8,5 euro pe oră, pensii mai mari pentru mamele care nu muncesc şi cazurile sociale, mai multe exceptări de la vârsta de pensionare de 67 de ani şi controlul chiriilor în oraşe mari precum Berlin, Frankfurt şi München.

Măsurile au ca rezultat imediat o reducere a competitivităţii Germaniei, cea mai puternică economie din Europa, şi ajută economiile cu probleme din zona euro.

Kramer a criticat în primul rând măsura de majorare a pensiilor pentru mame în vârstă, un demers care ar duce costul anual al acestor pensii de la 6,5-8 mld. euro în prezent la 130 mld. euro în 2030. Suma ar depăşi economiile obţinute în urma recentei decizii de a majora vârsta generală de pensionare la 67 de ani, potrivit liderului BDA.

O altă „greşeală majoră” a planurilor coaliţiei, potrivit lui Kramer, este măsura de a permite angajaţilor cu 45 de ani vechime să se pensioneze mai devreme, la 63 de ani. Această măsură ar majora costurile muncii şi ar reduce salariile nete ale angajaţilor care plătesc asigurări sociale.

Majorarea pensiilor este un element de bază al acordului de coaliţie pe care partidul lui Merkel a fost obligat să îl semneze cu opoziţia, deoarece nu putea intra singur la putere. Publicul a părut să accepte prevederile acordului, potrivit unor sondaje care arătau că 82% dintre alegători sunt de acord cu salariul minim, 90% susţin vârsta de 63 de ani pentru pensionare şi 86% sunt de acord cu majorarea sumelor primite de mame.

Oamenii de afaceri, însă, au reacţionat foarte negativ, în ideea că reformele derulate în ultimii zece ani vor fi compromise.

Eric Schweitzer, preşedintele DIHK, camerele de comerţ germane, a declarat recent că pensionarea la vârsta de 63 de ani nu transmite un semnal bun în vremuri în care “cu toţii trebuie să muncim mai mult”. El a adăugat: “Partenerii coaliţiei pariază în proiectele lor pe faptul că o creştere economică puternică va aduce venituri record din impozite, dar acest lucru nu e garantat”.

Ulrich Grillo, preşedintele BDI, cea mai mare organizaţie patronală din Germania, a declarat că planurile coaliţiei reprezintă „o ocazie irosită pentru viitorul Germaniei”.

„Nu este un master plan pentru ţară. Este un semnal de oprire, nu de pornire”, a spus Grillo. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO