Business Internaţional

Şanse tot mai mici ca noul leac pentru cancer să fie descoperit în Europa. Giganţii farma ar putea pleca de pe continent

Şanse tot mai mici ca noul leac pentru cancer să fie descoperit în Europa. Giganţii farma ar putea pleca din Europa

Autor: Paul Comsa

19.02.2012, 17:07 1655

Criza datoriilor din Europa "îşi întinde tentaculele" şi în sectorul farmaceutic. Victimele nu sunt însă giganţii din domeniu, ci tot populaţia de rând care va avea accesul restricţionat la medicamentele şi tratamentele de ultimă generaţie din cauza tăierii subvenţiilor alocate de guverne pentru medicamente şi a închiderii robinetului fondurilor pentru cercetare şi inovaţie, scrie agenţia Thomson Reuters.

Din cauza "secetei" de fonduri, marii producători de medicamente au anunţat că-şi vor limita operaţiunile de cercetare din Europa şi că se vor concentra pe alte pieţe cu potenţial de dezvoltare. Frustrarea este evidentă mai ales în rândurile giganţilor farmaceutici europeni precum compania britanică GlaxoSmithKline (GSK) sau cea germană Bayer care sunt dependente de producţia şi cercetarea din ţările de origine.

"Europa nu mai doreşte să investească în inovaţie. Am ajuns în punctul în care trebuie să admitem că SUA şi, mai nou, Japonia sunt ţările lidere în materie de cercetare şi inovare", apreciază directorul executiv al GSK Andrew Witty.

Datoriile guvernelor europene către companiile farmaceutice sub formă de facturi neplătite pentru tratamente se ridică în prezent la 15 mld. euro.

În România, sectorul farmaceutic este singurul sector care a înregistrat creşteri anuale succesive şi în anii de recesiune, iar companiile din domeniu au continuat să afişeze creşteri importante şi anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO