Business Internaţional

Şase posibile cauze ale destrămării zonei euro

Şase posibile cauze ale destrămării zonei euro

Autor: Bogdan Cojocaru

29.06.2011, 18:39 701

Dacă te uiţi destul de atent, poţi găsi câţiva oameni care credcă zona euro va supravieţui fără ieşirea vreunuia dintre cei 17actuali membri. Unul dintre aceştia ar putea fi preşedinteleUniunii Europene, Herman Van Rompuy. Ar mai putea fi incluşipreşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet saueditorialiştii Financial Times, scrie MarketWatch.

În afara lor, toată lumea crede că Grecia va părăsi în cele dinurmă uniunea monetară, iar mulţi oameni consideră că întregulproiect va face implozie înainte de sfârşitul deceniului. Însă nupoţi porni un război fără ca cineva să tragă primul foc. Şi nu poţipleca din zona euro fără o cauză.

Modul în care uniunea monetară se destramă contează mult, atâtpentru stabilitatea Europei, cât şi pentru pieţele financiare.Aşadar, care ar putea fi factorii declanşatori ai destrămării zoneieuro? Nu va fi ceva la care să se aştepta toată lumea. Va fi "olebădă neagră", un eveniment sau criză la care nimeni nu s-argândi.

Iată şase lebede negre la care va trebui să fim atenţi:

1. O lovitură militară în Grecia…şi poate înPortugalia.

Acestea sunt state aflate încă sub regim militar când The Beatlesau lansat "Let It Be". Preluarea puterii de către armată face partedin trecutul foarte recent, iar armata s-a considerat adesea unsalvator în situaţii de criză. S-ar putea întâmpla din nou?

Cel mai bun mod în care Grecia ar putea reveni la drahmă ar fi camilitarii să preia puterea, să anuleze datoriile, să controlezecapitalurile, să înceapă printarea de bani, şi să impună legea şiordinea pentru o perioadă - dură - de timp. Dar privelişteatancurilor pe străzile unui membru al Uniunii Europene va crea haospe pieţe financiare, ceea ce va duce la prăbuşirea euro şiburselor.

2. Curtea constituţională germană declară ilegalăsalvarea Greciei.

Există o serie de cazuri care vor fi audiate de instanţa supremădin Germania. Atât salvarea Greciei, cât şi Fondul European deStabilitate Financiară, mecanism care are ca scop sprijinireaţărilor cu probleme din zona euro, ar putea fi considerate ilegale.Un astfel de scenariu pare improbabil. Dar dacă se vaîntâmpla?

Germania nu-şi poate ignora constituţia, aşa cum nici guvernul SUAnu poate. Cea mai bună soluţie în aceste circumstanţe ar fi caGermania să găsească un mod în care să transfere bani temporar, iarapoi să înceapă negocierile pentru propria ieşire din zona euro,acompaniată de ajutoare masive pentru ţările periferice ale uniuniimonetare. Soluţia se va dovendi pozitivă pentru euro şi burse.

3. Liderul extremist Marine Le Pen câştigă alegerileprezidenţiale din Franţa.

Zona euro nu a cunoscut încă o forţă politică majoră care săpromoveze renunţarea la euro. La Atena poate că protestatarii cerasta, dar clasa politică refuză să ia în cosiderare ideea. Însăliderul francez de extremă dreapta Marine Le Pen vrea să redeaFranţei francul. Dacă îl învinge anul viitor pe actualulpreşedinte, Nicolas Sarkozy - unele sondaje de opinie indică ocursă strânsă - politicianul va încerca să-şi pună planul înaplicare.

Alegătorii francezi, spre deosebire de liderii lor, au fostîntotdeauna sceptici în legătură cu euro şi ar putea alege unpreşedinte care nu priveşte cu ochi buni moneda unică. În acestcaz, pieţele se vor panica, obligaţiunile şi acţiunile franceze vorpica, ceea ce va face ca retragerea Franţei din zona euro să fie şimai probabilă.

4. FMI pune capăt jocului de-asalvarea.

FMI a angajat cea mai mare parte a resurselor financiare şienergiei în salvarea zonei euro, chiar dacă toţi membrii uniuniimonetare sunt bogaţi în comparaţie cu state din alte regiuni.Americanii, australienii, japonezii, coreenii şi alţii nu au însăpe nimeni în această luptă. De ce ar plăti ei pentru a face ordineîn haosul creat de ceilalţi, care nici măcar nu dau semne deîndreptare?

Mai devreme sau mai târziu vor insista ca FMI să-şi reducăsprijinul. Chiar şi cu Christine Lagarde - din Franţa - laconducere, instituţia va rezista cu greu, sau chiar deloc,insistenţelor. Ce se va întâmpla în acest caz? Fără sprijinul FMI,salvările statelor cu probleme nu mai pot continua. Toţi vor trebuisă negocieze un default organizat şi să iasă din zona euro. Euro seva deprecia, dar acţiunile vor creşte.

5. China renunţă să mai finanţeze zonaeuro.

China este unul dintre cei mai mari cumpărători de obligaţiuniemise de statele din zona euro. Nimeni nu-şi poate da seama de ceBeijingul nu lasă euro să se scufunde. Poate pentru a ţine înviteză maşina de export - Europa este pentru China o piaţă la felde importantă ca şi SUA, sau poate vrea doar să-şi diversificeinvestiţiile.

Zona euro a devenit periculos de dependentă de un partener deneîncredere cu motivaţii misterioase. Dacă se retrag chinezii,valoarea obligaţiunilor europene se va prăbuşi, dar şi a celoramericane, din cauza panicii investitorilor.

6. Sistemul bancar italian seprăbuşeşte.

Până în prezent, Italia a fost câinele care nu a lătrat în aceastăcriză. A navigat pe sub radar. Dar acest stat are datorii uriaşe şieconomie slabă. Săptămâna trecută a apărut un scurt moment depanică când tranzacţionarea acţiunilor unora din bănci a fostsuspendată la Milano.

Tot ce trebuie este ca un tremurat al uneia dintre băncile italienesă declanşeze o criză de amploare, mai întâi în Europa, apoi lanivel mondial. Ar fi momentul Lehman Brothers de care toată lumeas-a temut. În acest scenariu, ai vrea să eviţi orice instrumentfinanciar, dar ai vrea să păstrezi aur sau franci elveţieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO