Business Internaţional

Satul italian care nu îşi poate vinde casele goale cu 1 euro

Satul italian care nu îşi poate vinde casele goale cu 1...

Autor: Andreea Tobias

24.03.2024, 17:23 70

Satul medieval Patrica din Italia are o problemă unică: prea multe case goale. De peste 20 de ani, autorităţile încearcă să scape de ele, vânzându-le la preţul simbolic de 1 euro. Spre deosebire de alte sate italiene care au avut succes cu această schemă, Patrica se luptă să atragă cumpărători.

În timp ce oraşe precum Mussomeli din Sicilia şi Zungoli din Campania au reuşit să vândă diverse locuinţe abandonate străinilor care doreau să trăiască visul italian, Patrica are dificultăţi în a-şi vinde casele goale.

Planul pare simplu: oferi case abandonate la un preţ ridicol pentru a atrage noi rezidenţi. Realitatea, însă, este mult mai complicată.

"Mai întâi am cartografiat toate casele abandonate şi am făcut un apel oficial către proprietarii iniţiali pentru a-i invita să ne predea proprietăţile familiale dărăpănate, dar am reuşit să vindem doar două case pentru un euro", a declarat primarul oraşului, Lucio Fiordaliso, pentru CNN.

Multe dintre case au moştenitori dispersaţi în lume, care nu pot ajunge la o înţelegere privind vânzarea. Unii dintre ei locuiesc chiar în străinătate, făcând comunicarea şi negocierea şi mai dificile.

În plus, anii de abandon şi-au spus cuvântul. Unele case sunt prea deteriorate pentru a fi locuite, necesitând renovări majore care depăşesc cu mult preţul de un euro.

De asemenea, probleme juridice legate de moştenire sau lipsa unor documente pot bloca vânzarea, adăugând şi mai multă frustrare potenţialilor cumpărători.

Patrica nu se lasă însă descurajată. Primarul a lansat alte programe pentru a revigora satul: Primăria a finanţat renovarea exterioară a unor clădiri vechi, încurajând şi proprietarii privaţi să îşi modernizeze locuinţele.

Cei care deschid magazine sau pensiuni beneficiază de scutiri de taxe şi credite pentru renovări, atrăgând noi activităţi economice.

Din fericire, nu toate casele părăsite din Patrica care ar putea fi vândute pentru 1 euro sunt într-o stare atât de proastă, iar unele au stârnit interesul potenţialilor cumpărători.

"Câţiva străini au venit să vadă locuinţele abandonate de 1 euro. A existat mult interes, dar, din păcate, nu am avut nimic să le oferim", spune primarul, adăugând că cei interesaţi erau din SUA şi Europa.

Agentul imobiliar local Ilario Grossi, care conduce o agenţie imobiliară Immobil Lepini, situată în oraşul vecin Ceccano, spune că mai mulţi descendenţi americani ai familiilor de emigranţi au vizitat recent Patrica pentru a se uita la proprietăţi.

Dar locuinţele gata de ocupare din oraş, cu proprietăţi cu două dormitoare începând de la 20.000 de euro (21.832 de dolari), s-au dovedit a fi mai atractive.

În ciuda acestor provocări, Fiordaliso nu a renunţat să vândă unele dintre casele de mult timp neglijate ale oraşului, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să negocieze între rude aflate în război.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO