Business Internaţional

Scandalul cărnii de cal în variantă americană: O treime din peştele vândut în SUA nu aparţine speciei pe care consumatorii cred că o cumpără

Scandalul cărnii de cal în variantă americană: O...

Autor: Iulian Anghel

24.02.2013, 17:48 951

Un scandal de proporţii este în pregătire în Statele Unite. Un ONG american “Oceana” a publicat săptămâna trecută un studiu ce ar putea releva o fraudă masivă care priveşte vânzările de produse marine, studiu care susţine că o treime din peştele consumat în Statele Unite nu aparţine speciei pe care consumatorii cred că o cumpără.

Pentru ancheta sa întinsă din 2010 până în 2012, asociaţia a făcut analiza ADN pe 1.215 eşantioane de peşte colectate din 674 de puncte de vânzare – magazine şi restaurante – din 21 de state americane.

Rezultatele: 33% din peştele eşantioanelor analizate nu corespundea speciei trecută pe etichetă, arată studiul, citat de Le Monde.

Tonul (etichetat greşit în 59% din cazuri) şi lutjanus (etichetat greşit în 87% din cazuri) sunt speciile cele mai “falsificate”. (În 87% din eşantioanele de ton alb prelevate era vorba despre un alt peşte de mare, escolarul, care poate provoca grave tulburări digestive). La polul opus, somonul a fost greştit etichetat în doar 7% din cazurile analizate.

Această vastă operaţiune de “substituire” a speciilor de peşte ia mai multe forme, arată autorii studiului. Peşte de crescătorie este vândut ca peşte sălbatic, mult mai scump (de exemplu, pangasius vândut drept cod), specii de peşti pe cale de dispariţie sau supraexploatate (deci protejate) vândute drept altceva, sau specii de peşti care nu sunt recomandate unor gupe de vârstă, vândute sub un alt nume.

În total, 44% din punctele de vânzare incluse în studiu vindeau peşte sub o altă etichetă (restaurantele au etichetat greşit marfa în 74% din cazuri).

“Canalul mondial de aprovizionare cu produse marine este mult mai complex şi obscur. Cu inspecţii minime ale guvernului federal, în vreme ce importurile cresc, fără teste ADN de-a lungul lanţului de aprovizionare, este greu de spus dacă frauda se petrece pe vapoare, în timpul tratării peştelui, în pieţele de gross sau în magazine”, spun autorii strudiului.

În Statele Unite, 90% din peştele consumat este importat, ceea ce face dificilă trasabilitatea mărfii.

“Să cumperi peşte a devenit o ghicitoare pentru consumatorul american. Ar trebuie să urmăreşti peştele de la vapoarele de pescuit, până pe masa consumatorului pentru a putea fi sigur că nu este periculos pentru consum, este o afacere legală, iar marfa este corect etichetat㔠explică Beth Lowell, directoarea de campanie a Oceana.

În afară de faptul că eşti înşelat pentru că poţi plăti mai mult pentru ceea ce nu cumperi de fapt, intervine şi pericolul că poţi cumpăra ceva ce nu ţi-ar fi recomandat pentru sănătate, arată autorii studiului.

Şi în Europa trasabilitatea peştelui vândut ridică probleme, potrivit Le Monde.

Dacă nicio anchetă de anvergură nu a fost deschisă la scara Uniunii Europene, un studiu publicat în 2011 de revista Fish and Fisheries releva că 28% din codul vândut în Marea Britanie şi Irlanda era etichetat greşit. Speciile cele mai căutate pentru consumul din cele două ţări erau înlocuite cu specii de peşte mai puţin căutate sau mai ieftine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO