Business Internaţional

Schimbările care reprezintă o ameninţare serioasă şi vor fi surse de conflicte politice globale

Schimbările care reprezintă o ameninţare serioasă şi vor fi surse de conflicte politice globale

Autor: Dorin Oancea

08.10.2021, 21:33 373

Schimbările climatice reprezintă o ameninţare serioasă la adresa operaţiunilor militare americane şi vor fi surse de conflicte politice globale, a scris Departamentul Apărării în noul său plan de adaptare la schimbările climatice prezentat în această săptămână, conform CNBC.

Lipsa apei ar putea deveni o sursă principală de fricţiune sau de conflict între trupele americane din străinătate şi ţările în care se află acestea, a avertizat Departamentul. Instituţia se aşteaptă, de asemenea, ca eforturile politice de atenuare a penuriei de alimente şi apă să aibă ca rezultat atacuri teroriste şi cibernetice mai frecvente din partea unor terţi.

Evenimentele meteorologice extreme agravate de schimbările climatice, inclusiv secetele, furtunile şi inundaţiile, au costat deja Departamentul miliarde de dolari, potrivit planului. O creştere a evenimentelor meteorologice extreme va deteriora bazele militare, va degrada capacităţile misiunilor şi va pune în pericol militarii.

Ţările antrenate în conflicte sunt disproporţionat de vulnerabile la schimbările climatice. Mai mult de o duzină de naţiuni vulnerabile la încălzirea globală sunt, de asemenea, angajate în conflicte, potrivit unui indice realizat de Notre Dame Global Adaptation Initiative. Această combinaţie agravează insecuritatea alimentară şi economică şi slăbeşte capacitatea guvernelor de a oferi sprijin, a declarat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii într-un raport recent.

Departamentul Apărării s-a numărat printre cele 20 de agenţii federale care au dezvăluit săptămâna aceasta planuri de adaptare la schimbările climatice, care dezvăluie cele mai mari ameninţări pe care încălzirea globală le reprezintă pentru operaţiunile şi instalaţiile lor şi sugerează cum ar putea să le facă faţă.

Preşedintele Joe Biden, la scurt timp după preluarea mandatului, a acordat agenţiilor patru luni pentru a pregăti planurile ca parte a unei abordări la nivelul întregului guvern pentru combaterea schimbărilor climatice. Printre temele principale ale planurilor se numără protejarea lucrătorilor de fenomenele de căldură extremă şi creşterea rezistenţei lanţurilor de aprovizionare la fenomene meteorologice extreme.

Schimbările climatice au făcut ca siguranţa trupelor să devină o preocupare majoră. Cel puţin 17 soldaţi au murit din cauza expunerii la căldură în timpul antrenamentelor în bazele militare americane începând din 2008, potrivit Pentagonului.

AFACERI DE LA ZERO