Business Internaţional

Schroder vrea amnistie fiscala ca sa stranga bani la buget

18.12.2002, 00:00 12

Guvernul condus de Gerhard Schroder a propus o amnistie fiscala, parte a unui amplu proiect de reforma a fiscalitatii, pentru a-i incuraja pe germani sa-si repatrieze averile nedeclarate detinute in bancile din strainatate. Guvernul a mai propus si aplicarea unei taxe unice pentru veniturile din dobanzi de 25%, dela 30 - 48% in prezent.
Schroder si-a fixat ca obiectiv intoarcerea in Germania a 100 de milioane de euro, o treime din suma totala a economiilor germane din strainatate, estimata la 300 de miliarde de euro. Acesta este scopul initiativei prezentate ieri la Berlin de guvern, care cauta urgent noi surse de venit pentru buget.
In schimb, Dieter Ondracek, liderul sindicatelor din finantele publice, a estimat ca sumele repatriate nu vor depasi 30 de miliarde de euro.
Pretul platit de contribualili pentru intoarcerea la onestitate va fi destul de mare: cancelarul german a propus taxarea cu 25% a economiilor legalizate sau repatriate in primul an de aplicare a legii, adica incepand cu 1 ianuarie 2003, si cu 35% a acelor sume declarate in primele sase luni ale anului 2004. Dupa aceasta data, oficialii nu vor mai avea mila pentru evazionisti.
Germania va introduce un impozit forfetar de 25% asupra dobanzilor din economii, "o taxa simple si nebirocratica", care va inlocui sistemul actual de taxare care se baza pe coeficienti variabili de la 19% pana la 48,5 % in functie de valoarea supusa impozitarii.
Noile masuri, care ar trebui sa intre in vigoare retrospectiv incepand cu luna ianuarie a anului viitor, au fost salutate de catre comunitatea bancara si descrise ca o contributie la simplificarea sistemului fiscal, desi unii membri din aripa stanga a partidului de guvernamant au avut obiectii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO