Business Internaţional

Scotia se bazeaza pe muncitorii din Europa de Est

30.05.2005, 20:41 10

Mai mult de 10.000 de muncitori est-europeni au venit in Scotia dupa extinderea Uniunii Europene de anul trecut, anunta Evening News. Valul de 176.000 de imigranti in Marea Britanie este de 13 ori mai mare decat estimarile guvernului.

Douasprezece noi tari au fost primite in UE in mai anul trecut, printre care Cehia, Estonia, Ungaria si Lituania. Estimarile oficiale arata ca intre 5.000 si 13.000 de persoane din 8 tari fost-comuniste ar putea sosi anual in Regat.

Executivul scotian si-a anuntat simpatia fata de miile de est-europeni veniti la munca in Scotia. Din mai anul trecut, numai in aceasta parte a Marii Britanii au sosit 10.375 de persoane, dintre care 2.230 in primele trei luni din anul curent. O mare parte a celor veniti este asteptata in capitala scotiana, pentru a lucra in hoteluri si baruri, unde de obicei se duce lipsa de personal.

Un reprezentant al executivului a anuntat ca o initiativa noua in acest sens ar putea ajuta la rezolvarea problemei demografice cu care se confrunta tara in acest moment. "Uram bun-venit muncitorilor bine instruiti si talentati, inclusiv pe cei din tarile recent intrate in UE". Insa reprezentantul guvernului a adaugat ca este prea devreme pentru a trage concluzii clare si rapide despre felul in care fluxul de imigranti va afecta economia Scotiei.

Politica ministrului Jack McConnell cu privire la atragerea imigrantilor in Scotia a fost subminata in februarie de cifrele inaintate de guvern, potrivit carora tara atrage un numar prea mic de noi maini de lucru. McConnell a declarat ca inca nu exista date concludente pentru a decide rata succesului cu privire la initiativa sa.

Parlamentarul scotian Kenny MacAskill a declarat ca sosirea noilor muncitori din Europa de Est reprezinta o veste buna. MacAskill a adaugat ca est-europenii reprezinta un beneficiu pentru Scotia si ca imigrantii au fost intotdeauna bine veniti in tara sa, de oriunde ar fi venit. "Imigrantii din Europa de Est pot aduce beneficii atat Scotiei, cat si capitalei Edinburgh. Vor aduce cu ei o indemanare din care putem trage foloase". Guvernul scotian se pregateste in prezent pentru o campanie extinsa de recrutare a fortei de munca din cadrul noilor tari membre ale UE, pentru a rezolva problema lipsei de functionari din invatamant. Se asteapta ca 40% din cadrele care activeaza in acest domeniu sa se pensioneze in urmatoarea decada, situatie care creeaza preocupare cu privire la numarul de 53.000 de profesori pe care executivul si l-a propus pentru anul 2007.

Ultimul raport al Guvernului indica faptul ca majoritatea muncitorilor imigranti sunt tineri si celibatari, dintre care un procentaj de 82 se incadreaza in categoria de varsta 18-34 de ani. Acelasi document atesta ca est-europenii isi aleg indeosebi posturi in administratie, afaceri si management, catering, agricultura, sanatate si constructii. Hotelurile din Edinburgh se lupta cu lipsa de personal si noul flux de muncitori din Polonia si Letonia a dus la ocuparea posturilor de portari, chelneri si ingrijitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO