Business Internaţional

Se apropie Polonia de sfârşitul ciclului de majorări de dobânzi?

Se apropie Polonia de sfârşitul ciclului de majorări...

Autor: Catalina Apostoiu

05.09.2022, 00:00 212

Ieftinirea carburanţilor nu a compensat scumpirea altor bunuri şi servicii în august, iar creşterea inflaţiei determină aşteptări privind noi majorări de dobânzi, notează Warsaw Voice.

În august, polonezii au plătit în medie cu 16,1% mai mult pentru bunurile şi serviciile achiziţionate decât cu un an în urmă, relevă datele biroului naţional de statistică al Poloniei (GUS). Analiştii speraseră că graţie ieftinirii rapide a carbu­ranţilor inflaţia se va domoli, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Comportamentul diferit decât cel aşteptat al inflaţiei complică situaţia pentru banca centrală a ţării. Rata de referinţă a acesteia se situează la 6,5%, iar majoritatea reprezentanţilor săi semnalaseră recent că ciclul majorărilor de dobânzi este pe cale să se încheie. „Nu a existat încă o supriză atât de mare în datele privind inflaţia. Inflaţia din august, în termeni anuali, nu numai că nu a încetinit, dar a ac­celerat în mod şocant,“ comentează Monika Kurtek, economist-şef la Bank Pocztowy.

În opinia sa, aceste cifre ar justi­fica o majorare cu 0,5% a dobânzilor la şedinţa de politică monetară din această săptămână, însă situaţia ar putea fi alterată de indicatorul privind prosperitatea industrială, care ar putea arăta o situaţie precară. „Datele cresc probabilitatea unei majorări mai mari, de 0,5%, în con­diţiile în care unii membri ai con­siliului băncii nu vor dori probabil să trimită un semnal privitor la un sfârşit al ciclului de majorări. Totuşi, acesta se apropie uşor de sfârşit, iar amploarea măsuri­lor de înăsprire a politicii monetare va depinde de datele macroecono­mice viitoare şi de informaţiile privi­toare la reglementa­rea preţurilor şi criza energiei, printre altele. Ne menţinem proiecţia legată de nivelul dobânzii de referinţă a băncii cen­trale la cel puţin 7%“, indică la rân­dul lor economiştii Bank Millennium.

Aliatul băncii centrale în tempe­rarea inflaţiei va fi încetinirea creş­terii economice. Polonia a înregistrat un rezultat mai slab în T2 din punct de vedere al creşterii economice, PIB-ul încetinind de la 8,5% în T1 la 5,5% în T2, însă acesta s-a dovedit a nu fi anti-inflaţionist în lipsa unei încetiniri a consumului. Consumul este aşteptat să înce­tinească în toamnă, potrivit ana­liştilor Credit Agricole Bank.

Analiştii ING arată că banca centrală poloneză a adoptat o abor­dare mai puţin agresivă cu privire la majorarea dobânzilor, însă vârful inflaţiei nu a fost încă atins.

„După o stabilizare în vară, datele privind inflaţia preţurilor de consum arată că presiunile inflaţio­niste revin în toate categoriile“, arată aceş­tia, anti­cipând că inflaţia îşi va atinge noul vârf către finalul acestui an - înce­putul anului viitor, uşor sub 20%.

De vină, şocul preţurilor la energie.

Analiştii ING şi-au redus estimările privind rata dobânzii finale la 7,5% de la 8,5% anterior. Aceştia consideră în continuare că riscul inflaţiei persistente este ridicat, dar că guvernul va masca inflaţia cu măsuri extraordinare adiţionale şi cu noi stimulente fiscale ţintind gospodăriile.

În opinia acestora, încetinirea economică va face banca centrală mai puţin înclinată către majorări de dobânzi, însă datele recente legate de inflaţie, pe plan local şi extern, arată că şocul energetic trebuie să treacă către preţuri, iar vârful inflaţiei nu a fost încă atins.