• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
Business Internaţional

Se caută vinovaţii pentru criza de lapte praf din SUA: monopol, lăcomie corporativă, autorităţi incompetente şi birocraţie

Se caută vinovaţii pentru criza de lapte praf din SUA: monopol, lăcomie corporativă, autorităţi incompetente şi birocraţie

Laptele praf importat din Europa nu poate ieşi rapid pe piaţa americană deoarece, deşi îndeplineşte cerinţele de calitate ale Administraţia pentru Alimente şi Medicamente, nu corespunde în ceea ce priveşte etichetarea şi instrucţiunile de preparare sau de păstrare în engleză.

Autor: Bogdan Cojocaru

23.05.2022, 22:31 323

Guvernul SUA a desfăşurat un plan ca pentru război pentru a se lupta cu o penurie de lapte pentru bebeluşi care se complică. Misiuni speciale militare au început să aducă lapte praf tocmai din Europa, însă pe frontul intern victimele

s-au lovit de un alt blocaj - birocraţia. Pe fondul neliniştii generale, sunt căutaţi vi­no­vaţii. Unii arată spre instituţiile statului, care nu au evaluat riscurile şi au acţionat cu mare întârziere, deşi erau semne că ceva rău se va întâmpla, alţii spre lăcomia corpo­ra­ţiilor. Efectele politice nu vor întârzia să apară.

Ce arată lumii criza de mâncare pentru bebeluşi este cât de vulnerabilă poate fi în locuri la care nici strategii americani nu s-ar fi aşteptat o naţiune care în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina şi al expansiunii Chinei se dovedeşte a fi cea mai mare forţă militară şi financiară a lumii.

În unele privinţe, penuria de lapte praf din SUA se aseamănă cu criza gazelor naturale din Europa. Ambele puteau fi evitate dacă se acţiona din timp, au izbucnit din ignoranţă şi pentru că profitul a fost pus în faţa siguranţei şi au la bază dependenţa periculoasă de un număr redus de producători pentru un produs vital.

Criza americană a început în februarie (cu o săptămână înainte ca Rusia să invadeze Ucraina), când compania Abbott Nutrition, subsidiară a gigantului din domeniul sănătăţii Abbott Laboratories specializată în produse nutriţionale pentru bebeluşi, bolnavi şi sportivi, a retras de pe piaţă în mod voluntar o serie de produse şi a închis cea mai mare fabrică de lapte pentru nou-născuţi din SUA - care acoperea până la un sfert din consumul din SUA - în urma unor veşti că mai mulţi bebeluşi s-au îmbolnăvit din cauza infecţiei cu o bacterie, iar doi au murit după ce au consumat lapte produs în acea fabrică.

Însă cu mult înainte, în octombrie 2021, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA) primise infor­maţii de la un denunţător (whistleblower) că la fabrica respectivă există mai multe nereguli legate de siguranţă şi sănătate. Agenţia l-a intervievat pe denunţător abia la finalul lunii decembrie 2021, iar pentru a efectua inspecţii la fabrică a aşteptat până la finalul lunii ianuarie 2022.

Produsele Abbott au fost retrase de pe piaţă în februarie, iar inspecţiile au fost finalizate abia în martie. Ancheta a descoperit prezenţa bacteriei ucigaşe în fabrică, dar nu a făcut vreo legătură între produsele  Abbott şi decese.

În timp ce Robert Ford, CEO al Abbott, şi-a cerut scuze pentru această problemă, promiţând că fabrica va fi redeschisă cât mai curând posibil, unii economişti atrag atenţia că această criză a apărut pentru că sistemul este putred - gigantul corporate a prioritizat creşterea averilor acţionarilor şi consolidarea afacerilor. În loc să rezolve din timp problemele de la fabrica din Michigan, conducerea s-a concentrat pe răscumpărări de acţiuni de miliarde de dolari, notează The Guardian.

Penuria se datorează, în parte, şi perturbărilor pe lanţurile de aprovizionare create de pandemie. Însă analiştii spun că un motiv de îngrijorare ar fi trebuit să fi fost şi faptul că doar patru companii produc 90% din laptele pentru bebeluşi de pe piaţa americană.

Acum, sute de mii de părinţi se chinuie să găsească lapte praf. De asemenea, au apărut şi cei care profită de disperarea acestora, promovând reţete de produse înlocuitoare periculoase, arată Bloomberg.

Criza loveşte mai dur fămiliile sărace. În SUA, o mare parte din laptele pentru bebeluşi este vândut printr-un program guvernamental de subvenţionare a cumpărăturilor de alimente pentru familiile cu venituri mici. Însă pentru a beneficia de subvenţii, laptele trebuie să fie cumpărat de la cei câţiva furnizori care au exclusivitate în contractele cu statul. Cel mai mare este Abbott.

Preşedintele SUA Joe Biden a semnat un act care permite concentrarea resurselor pentru producţie ca pe timp de război. Armata americană aduce lapte pentru bebeluşi cu transporturi militare aeriene tocmai din Germania, iar producătorii importă de la fabricile din Europa.

Însă laptele european nu poate ieşi rapid pe piaţă deoarece, deşi îndeplineşte cerinţele de calitate ale Administraţia pentru Alimente şi Medicamente, nu corespunde în ceea ce priveşte etichetarea şi instrucţiunile de preparare în engleză sau de păstrare. Astfel, în loc să tipărească etichete şi instrucţiuni conforme, practic agenţia guvernamentală aplică o interdicţie pentru vânzarea produselor europene, după cum remarcă Wall Street Journal. Parinţii care au făcut achiziţii direct din Europa s-au trezit cu produsele distruse de autorităţile vamale americane - în mijlocul unei penurii.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803