Business Internaţional

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, face apel la China să folosească influenţa ca furnizor de petrol pentru Coreea de Nord

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, face apel la...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

14.09.2017, 21:26 67

Într-o vizită la Londra, unde s-a întâlnit cu premierul britanic Theresa May şi cu ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, Tillerson a declarat că Statele Unite au vrut o rezoluţie mult mai puternică din partea ONU împotriva Coreei de Nord.

"Este clar că va fi foarte dificil în ceea ce priveşte un embargo complet asupra petrolului din partea Consiliului de Securitate al ONU. De fapt, aceasta situaţie este îndreptată numai spre China, întrucât China furnizează, în esenţă, tot petrolul care ajunge în Coreea de Nord. Sper că o o putere mondială precum China va decide singură, va lua asupra ei folosirea acestui instrument foarte puternic al aprovizionării cu petrol pentru a convinge Coreea de Nord să-şi reconsidere parcursul actual către dezvoltarea armelor nucleare, să-şi reconsidere abordarea pentru dialog şi negocieri în viitor", a spus Tillerson.

Secretarul de stat al Statelor Unite a discutat cu oficiali britanici şi francezi despre programele nucleare şi de rachete balistice ale Coreei de Nord. SUA, Marea Britanie şi Franţa sunt membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.

La 12 septembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate rezoluţia înaintată de Statele Unite care prevede impunerea de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, la o săptămână după ce regimul de la Phenian a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai mare test nuclear.

Din rezoluţie au fost eliminat câteva măsuri dure pe care le anunţaseră americanii săptămâna trecută, inclusiv cea privind embargoul complet pentru petrol. Sunt prevăzute reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile din Coreea de Nord, precum şi oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian.

Produsele textile au reprezentat al doilea cea mai importantă sursă de export a nord-coreenilor în 2016, iar aproximativ 80% dintre aceste exporturi au ajuns în China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO