Business Internaţional

Şeful NATO: Daca Kievul pierde războiul, nu are rost să mai vorbim despre NATO

Şeful NATO: Daca Kievul pierde războiul, nu are rost...

Autor: Andreea Tobias

11.07.2023, 12:26 137

"Sarcina noastră acum este să ne asigurăm că Ucraina învinge în acest război, garantând aprovizionarea cu arme şi muniţii, pentru că dacă Ucraina nu câştigă ca naţiune democratică şi independentă, nu va exista niciun motiv pentru a discuta despre garanţii de securitate sau despre aderarea la NATO.

Declaraţia a fost făcută marţi de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în deschiderea summitului de la Vilnius.

"Preşedintele Volodimir Zelenski va fi alături de noi în această seară la cină şi mâine pentru a inaugura Consiliul Nato-Ucraina: sunt sigur că aliaţii vor trimite un mesaj puternic pentru a sublinia necesitatea ca Ucraina să se apropie de NATO", a spus Stoltenberg, conform ANSA.

UPDATE:

Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina va primi marţi un "mesaj pozitiv şi puternic" în ceea ce priveşte drumul său spre aderare, în timp ce liderii alianţei militare occidentale se întâlnesc pentru a discuta despre consecinţele invaziei Rusiei care a adus războiul la uşa lor.

Diviziunile dintre cei 31 de membri ai NATO înseamnă că nu va exista o invitaţie directă pentru Ucraina de a adera, lucru despre care Moscova spune că i-ar ameninţa securitatea naţională, notează Reuters.

Dar, potrivit lui Stoltenberg, Kievul va primi mai mult ajutor militar şi o relaxare a condiţiilor formale de aderare, precum şi un nou format de cooperare cu alianţa, aşa-numitul Consiliu NATO-Ucraina.

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat, de asemenea, că reuniunea va trimite un "semnal pozitiv" cu privire la cererea de aderare a Kievului. Diplomaţii au fost optimişti în timp ce negociatorii se apropiau de acordul final.

Preşedintele american Joe Biden, vorbind alături de preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, a cărui ţară este extrem de îngrijorată de consecinţele războiului Rusiei din Ucraina pentru Europa de Est, a reafirmat angajamentul Washingtonului faţă de alianţă.

"Angajamentul nostru de a fi alături de voi nu s-a schimbat", a spus el.

Summitul urmează să aprobe, de asemenea, primele planuri cuprinzătoare ale NATO de la sfârşitul Războiului Rece pentru a se apăra împotriva oricărui atac din partea Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO