Business Internaţional

Şeful ONU despre războiul din Ucraina: Invazia Rusiei a declanşat cele mai mari încălcări ale drepturilor omului

Şeful ONU despre războiul din Ucraina: Invazia Rusiei a...

Autor: Dorin Oancea

27.02.2023, 13:08 36

Invazia Rusiei în Ucraina a declanşat "cele mai masive încălcări ale drepturilor omului pe care le trăim în prezent", a declarat luni secretarul general al ONU, António Guterres.

"A dezlănţuit moarte, distrugeri şi strămutări pe scară largă", a continuat Guterres, conform CNN.

"Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a documentat zeci de cazuri de violenţă sexuală legată de conflict împotriva bărbaţilor, femeilor şi fetelor", a adăugat el.

Guterres a ţinut acest discurs în cadrul reuniunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care a marcat la Geneva 75 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

El a făcut apel la guvernele internaţionale să respecte şi să revitalizeze declaraţia, despre care a spus că este deseori "folosită în mod abuziv".

Crimele de război şi încălcările drepturilor omului comise de Rusia în timpul războiului din Ucraina se adaugă la o lungă listă „de încălcări ale dreptului umanitar internaţional", a declarat Human Rights Watch în ianuarie.

În raportul anual al grupului pentru drepturile omului, acesta a afirmat că dovezile privind crimele de război din Bucea, o suburbie a Kievului, fac parte dintr-un model care "s-a repetat de nenumărate ori".

Raportul mondial 2023 al HRW a evidenţiat, de asemenea, bombardarea unui teatru din Mariupol, în ciuda semnelor care avertizau că acolo se adăposteau copii, precum şi lovituri asupra altor ţinte nemilitare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO