Business Internaţional

Serbia va colabora cu agenţia spaţială a Chinei pentru a dezvolta în comun sateliţi

Serbia va colabora cu agenţia spaţială a Chinei pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.06.2020, 00:00 43

Guvernul Serbiei a semnat un memorandum de înţelegere cu Administraţia Spaţială Naţională a Chinei (CNSA) pentru a coopera la dezvoltarea tehnologiilor spaţiale, a sistemelor de sateliţi şi a observării Pământului, scrie SeeNews. 

Astfel, Serbia şi China vor dezvolta o cooperare bilaterală în cercetarea, dezvoltarea şi aplicarea tehnologiilor spaţiale, inclusiv construcţia în comun a staţiilor de recepţie a datelor prin satelit şi dezvoltarea de sateliţi, a anunţat guvernul sârb. Memorandumul reprezintă un pas înainte în promovarea cooperării bilaterale în domeniul tehnologiilor spaţiale, a declarat directorul CNSA Zhang Kejian.

„Scopul nostru este să vedem pavilionul sârb pe nava spaţială pe care o vom proiecta în comun“, a adăugat Kejian. Mai multe state din estul şi sudul Europei încearcă să găsească diferite colaborări cu China pentru a deveni poarta spre vest a intereselor comerciale ale acesteia. Preşedintele Serbiei Aleksandar Vucic a declarat în martie că omologul chinez Xi Jinping „ne este nu doar prieten drag, ci şi prieten şi frate“.

În timp ce orientarea Serbiei către China este din ce în ce mai vizibilă, ţara balcanică se îndepărtează de Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte politicile spaţiale, Ungaria a început o misiune ştiinţifică pe termen lung cu intenţia de a trimite un astronaut maghiar pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până la jumătatea anului 2020, a declarat ministrul afacerilor externe maghiar. Şi Ungaria are politici pro-China puternice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO