Business Internaţional

...si nici TUI nu se simte bine

09.05.2003, 00:00 14

Tui, cel mai mare tur-operator din lume, a scos in evidenta dificultatile cu care se confrunta turismul in momentul in care a declarat ca volumul rezervarilor continua sa fie cu 15% mai mic decat cel inregistrat anul trecut. ritmul lent de dezvoltare economica, razboiul din Irak si epidemia de pneumonie acuta continuand sa-i descurajeze pe oameni sa calatoreasca.
Grupul german, ce a anuntat surprinzatoare schimbari in cadrul consiliului de administratie, a avertizat asupra faptului ca divizia sa de turism va inregistra castiguri mai mici comparativ cu anul trecut. In 2002, profitul brut al companiei a scazut cu un sfert pana la 608 milioane de euro, in timp ce castigurile din turism au scazut cu 38% pana la 331 milioane de euro.
Desi rezervarile pentru vacantele de vara au crescut foarte mult in ultimele doua saptamani, directorul executiv al companiei, Michael Frenzel, a remarcat ca este prea devreme pentru a lansa estimari legate de tendintele viitoare.
Perspectiva sumbra cu care se confrunta compania Tui urmeaza unui raport in care Goldman Sachs sustine ca modelul de tour operating nu va mai fi valabil pentru ca este utilizat din ce in ce mai frecvent internetul si companiile aeriene cu costuri reduse in organizarea de vacante.
Modelul de afaceri al companiei Tui se bazeaza pe oferirea de pachete de calatorii la preturi medii si calitate foarte buna, sub marca companiei.
Luni, compania a reactionat fata de schimbarile de obiceiuri legate de organizarea de vacante oferind pachete turistice la preturi reduse.
Marti, Charles Gurassa si Rolf Corsten, doi membri ai consiliului de administratie al companiei responsabili cu sectorul de turism, au demisionat ca urmare a conflictelor din interiorul companii referitoare la viitoarea strategie ce va fi adoptata de Tui.
Pentru ca dispune de capacitati foarte mari, detinand 90 de companii aeriene, 285 hoteluri si rezervand cateva sute de mii de paturi anual, grupul poate pierde foarte usor milioane de euro pe zi daca nu reuseste sa-si atinga capacitatile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO